Požarevac jedan od najznačajnijih gradova za investicije

Požarevac jedan od najznačajnijih gradova za investicije

Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke Požarevca Bane Spasović je na konferenciji za medije predstavio ulaganje države u Grad Požarevac.

Spasović je ovom prilikom rekao da: „Na konferencijama koje su održane proteklih nedelja predstavili smo deo rezultata koje je ostvarila ova vlast u periodu od 2016. -2019. godine. Rezultati koji su ostvareni na svim poljima svakako ne bi bili ostvareni bez pomoći Predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića, koji se zalaže za ravnomeran razvoj svih krajeva države, potom Vlade Republike Srbije, svih državnih preduzeća i institucija.“

Predsednik požarevačkih naprednjaka je od investicija istakao izgradnju bloka B3 u Te-ko Kostolac, vrednost investicije je oko 800 miliona dolara. Ukupno 85 odsto za finansiranje projekta obezbeđeno je iz kredita kineske Eksim banke, a ostatak obezbeđuje EPS. Rok za otplatu je 20 godina, uključujući i 7 godina grejs perioda, uz fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje. Blok je snage 350 megavata, a očekivana godišnja prozvodnja električne energije je oko 2,5 milijardi kilovat časova.To je najveća investicija u domaćem energetskom sektoru u prethodne tri decenije. Spasović je rekao da od ove ivesticije očekuje nova radna mesta i dodatno jačanje privrednih prilika na teritoriji Grada Požarevca.

Bilo je reči i o luki Kostolac čija je vrednost 15,86 miliona dolara. Na godišnjem nivou, sa pristaništa „Kostolac“ otpremaće se 157.000 tona suvog pepela i 105.000 tona gipsa, koji nastaje kao nusproizvod sistema za odsumporavanje u TE „Kostolac B“. Pretovarivaće se i 50.000 tona opreme za „TE-KO Kostolac“ koja se doprema rekom, a dalje će se otpremati drumskim transportnim sredstvima do predviđene lokacije.

Na teritoriji Grada Požarevca je uvedena i gasifikacija, vrednost ove investicije je preko 12,5 miliona evra. Izgradnjom gasovoda omogućeno je 858 priključaka za domaćinstva, tako da će od sledeće grejne sezone građani moći da se priključe. Inače ovo je prva distributivna mreža pod nazivom “Industrijska zona”, od ukupno 11 zona. Radovi su završeni za nepune 3 godine uz 33 izdate upotrebne dozvole.

Nakon više decenija rekonstruisana je pruga Požarevac – Majdanpek koju je radila “Infrastruktura železnice Srbije” završena je rekonstrukcija devedeset kilometara pruge Požarevac – Majdanpek.Vrednost investicije oko 12 milijardi dinara.

Spasović je najavio da će se ove godine završiti obilaznica ka Kostolcu, ovu investiciju sprovešće JP Putevi Srbije, grad je obezbedio projektnu dokumentaciju. Završetkom obilaznice značajno će se skratiti vreme putovanja ka Kostolcu i rasteretiće se saobraćaj u mestima koja su između Požarevca i Kostolca. Najavljeno je asfaltiranje regionalnog pravca Požarevac- Žabari u dužini od 7 kilometara kao i kapitalni projekat izgradnje brzog puta od Male Krsne do Golubca.

Izgrađena je nova zgrada Prekršajnog suda u Požarevac. Grad je ovom prilikom ustupio 6 ari zemljišta za objekat sud. Vrednost radove je nešto više od 55 miliona dinara sa PDV-om.

Preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije urađena je škola OŠ Jovan Cvijić u Kostolcu vrednosti oko 100 miliona dinara, grad je uradio projektnu dokumentaciju. Preko ove kancelarije urađena je i OŠ Vuk Karadžić odeljenje u Zabeli vrednosti 30 miliona dinara. U toku su izrade projekata za rekonstrukciju OŠ Dositej Obradović i Doma zdravlja.

U cilju poboljšanja turističkih prilika u saradnji sa Vladom RS u hipodrom je uloženo oko 12 miliona dinara a u Ljubičevo investicije u ergelu iznose 70 miliona dinara od te sume država je izdvojila 40 miliona dinara.

Zgrada Načelstva koja se gradi iz više faza a finasirana je po 50 procenata od strane Grada i Vlade Republike Srbije u vrednosti od oko 140 miliona dinara.

1 KOMENTAR

  1. Požarevačka vlast”trange frange” dovela je tursku kompaniju sa kapitalom od 200 dinara, dovela talijane Nardo, dovela je, dovelaje nažalost dovela je sama sebe da bude ruglo u regionu.

KOMENTARIŠI