On je, gostujući na TV Pink, rekao da ministarstvo koje vodi ne može samo da izađe na kraj s tim problemom, već da u rešavanje moraju da se uključe i druga ministarstva – za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, unutrašnjih poslova i pravde, ali i porodica.

Šarčević je naglasio da su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđene oštrije kazne za roditelje, jer se, kako kaže, ne vidi samo dete kao problem, već i roditelji, koji su češto nezainteresovani.

Nisu male kazne u Srbiji ako je 100.000 dinara kazna, a do sada bila 5.000. To drastično povećana kaznu. I ne može neko da se izvuče iz priče – rekao je Šarčević.

On je kao jedan od problema naveo i to što je prethodni saziv ministarstva “desetkovao” stručne saradnike po školama, pedagoge, psihologe…

FPN POSETA SARCEVIC

Smena za direktore koji ne prijave nasilje

To je resorski strašno degradirano, a to su ljudi koji mogu da primete neku nevolju pre nego što se nešto desi. Oni moraju da znaju svu decu, sastav porodice, da je očekivati da se tako nešto desi. Prevencija je u ovom slučaju strašno bitna – podvukao je ministar.

Kako je istakao, za godinu dana došlo je do promena u sistemu, tako da ministar može da postavi i razreši direktore.

Sada smo napravili proceduru, u jednom danu, škola mora da prijavi nasilni incident školskoj upravi i inspekciji na lokalu. Istog trenutka oni moraju da jave republičkoj inspekciji, nadležnim pomoćnicima i timu za nasilje, a ko to ne uradi, sledi smena, bez pardona i to piše u zakonu – naznačio je ministar.

Ukazao je i da se govori samo o slučajevima koji “isplivaju” u javnost, dok se mnogo toga ne prijavi, u nameri da se zataška.

Sada ćemo na ovome raditi intenzivno i pokušati da to na naeki način dovedemo na razumnu meru – podvukao je ministar prosvete.

On je rekao da zaposleni u školi moraju da znaju koja su to “kritična mesta u školi” i moraju da budu među decom.

Nijednog trenutka neću opravdati školu i njenu krivicu tamo gde je ona kriva, ali istovremeno nastavnicima su vezane ruke – ne smeš ovo, ne smeš ono, svi su u pravu sem onih koji rade u nastavi. Sad smo stvari postavili na svoje mesto i sada sistem mora da deluje efikasno – rekao je Šarčević.

KOMENTARIŠI