Na čekanju 35.000 svadbi u Srbiji

Na čekanju 35.000 svadbi u Srbiji

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Novim merama proglašenim pre nekoliko dana u Srbiji je do ponedeljka skoro svim ugostiteljima zabranjen rad.

Međutim, ima i onih koji praktično i ne rade već više od godinu dana, gotovo od samog početka borbe protiv pandemije koronavirusa.

Naime, zabrana masovnih okupljanja skoro da je potpuno onemogućila rad ljudi koji organizuju proslave, venčanja, kongrese…

U Srbiji više od 35.000 budućih bračnih parova, ali i barem 250.000 članova najbliže rodbine ne zna da li će moći najlepši trenutak da provedu onako kako su zamislili ili će to biti u nenormalnim, nesvečarskim uslovima. Svakako, ostaće to dan za pamćenje. Ako ga uopšte bude.

Prošle godine je, naime, umesto uobičajenih 20.000, održano samo 5.000 venčanja tokom perioda kada je rad ovoj branši bio dozvoljen.

Bilo je parova kojima su po četiri puta odlagana venčanja. Neki su iz maja svadbu prebacili za jul, pa za oktobar, a sada im svadba zakazana za maj dolazi u pitanje, većina venčanja u maju je već otkazana.

Osim mladenaca i njihovih zvanica, u nevolji su i svi koji su profesionalno uključeni u organizaciju svadbi, kao što su agencije za organizaciju svečanosti, fotografi, saloni venčanica, poslastičari, ketering kuće, cvećari i dekorateri, šminkeri, muzičari i oni koji iznajmljuju limuzine i ugostiteljsku i audio-video opremu…

Preko ove industrije samo na svadbe u Srbiju godišnje dođe preko 800.000 stranih turista, od čega se polovina zadržava u proseku 3-4 dana što je oko 1,3 miliona noćenja za hotele. Takvi “svadbeni“ turisti ostave u Srbiji oko 120 miliona evra godišnje u hotelima, restoranima, kod malih uslužnih delatnosti, za suvenire, obilaske, prevoz i transfere.

Koliki je uticaj zabrane rada ove branše na srpsku privredu može se videti iz podataka udruženja Ivent industrija Srbije, koje predstavlja blizu 200 firmi i preko 30.000 zaposlenih, kao i 20.000 honorarno sezonski zaposlenih radnika.

Prema njihovim podacima, ukupan promet samo od venčanja godišnje iznosi oko 300 miliona evra jer se na svadbama uz sve što ih prati potroši i preko 10 miliona piva, 1,7 miliona flaša vina, preko 4.000 tona mesa, 1.500 tona krompira, 3,8 miliona litara gazirane vode…

KOMENTARIŠI