Na ekskurziju u inostranstvo samo maturanti!

Na ekskurziju u inostranstvo samo maturanti!

 Na ekskurziju u inostranstvo od sledeće školske godine moći će da idu samo učenici četvrte godine srednje škole, dok će prve tri biti organizovane u Srbiji ili Republici Srpskoj, najavljuje pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Ovo je samo jedna od izmena koju predviđa novi Pravilnik o ekskurzijama, čija je izrada pri kraju i koji bi trebalo da počne da se primenjuje od septembra, piše Blic.

– Ideja je da se đačkim putovanjima vrati prvobitni smisao i da se ona temeljnije planiraju, zbog čega smo se posebno bavili smeštajnim kapacitetima. Umesto da se ekskurzije svode na boravak u hotelima sa četiri ili pet zvezdica, biće tačno definisano koji se smeštajni kapaciteti mogu koristiti za te namene – objašnjava Nedeljković i kao primer navodi Tršić, gde je odlukom Vlade osnovan kulturno-obrazovni centar, a koji ima dovoljno kapaciteta za đake.

Novim pravilnikom sprečilo bi se i stalno potenciranje istih destinacija.

– To će se postići regionalizacijom Srbije, jer svaka regija ima svoje kulturno-istorijske spomenike koje je potrebno uvezati sa određenim uzrastom i nastavnim planom i programom, tako da se tačno zna u kom razredu bi se gde putovalo – priča pomoćnica ministra.

Kako ona ističe, osim srednjoškolaca, u Republiku Srpsku moći će da idu i učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole. Ipak, kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, u posetu Republici Srpskoj đaci će moći da idu samo jednom u toku školovanja.

 

KOMENTARIŠI