Svoju nagradu Hana Selimović posvetila je studentima i mladima koji ovih dana širom Srbije protestuju, piše list “DANAS”.

Na završnoj večeri festivala u čast pobednika, odigrana je predstava “Pasivno pušenje” Zvezdara teatra. Nakon predstave statuetu sa likom Milivoja Živanovića, rad vajara Jovana Soldatovića i novčanu nagradu od 150 hiljada dinara, Hani Selimović je uručio je gradonačelnik Bane Spasojević.
U konkurenciji za glavnu nagradu festivala bili su Sena Đorović, Hana Selimović, Mirjana Karanović, Boris Isaković i Hristina Popović. Predstave za ovogodišnje Glumačke svečanosti ,,Milivoje Živanović“ odabrao je selektor Nebojša Bradić a stručni žiri činili su Miša Janketić, Ana Sofrenović i teatrolog Milovan Zdravković.

Član žirija bard srpskog glumišta, Miša Janketić proglasio je Hanu Selimović za pobednicu festivala. Nakon tog čina požarevačka publika je ustala na noge i proslavljenog glumca za celokupan svoj rad nagradila višeminutnim ovacijama.

Ana Sofrenović, dramska umetnica, pročitala je obrazloženje žirija i istakla da je Hana Selimović predstavila lik klasika dramske literature Čehova savremenim glumačkim metodama, braneći osnovnu nit ove značajne, umetničke i kompleksne uloge. -Njena iskrenost izražavanja, njena posvećenost interpretaciji i emociji u odbrani lika, išla je uzlaznom, nekad i eruptivnom linijom osvećenja ovog značajnog lika. Sugestivno je tu energiju prenosila na kolege iz ansambla, što je sve uzrokovalo izazivanje snažne empatije kod publike privlačeći je magnetnom silom-istakla je Ana Sofremović obrazložeći zašto je Hana proglašena za najbolju glumicu.

U konkurenciji za glavnu nagradu festivala bili su Sena Đorović, Mirjana Karanović, Boris Isaković i Hristina Popović.

Pobednica festivala svima se zahvalila na podršci, posebno požarevačkoj publici, ali sve prisutne je iznenadila kada je na kraju poručila da nagradu posvećuje studentima i mladima koji ovih dana protestvujuširom Srbije.

-Mi glumci, kao elementarni i najveći prostor svoje slobode, koristimo scenu tako da ću ja svoju slobodu večeras pred vama iskoristiti da se zahvalim. Želim da se zahvalim pre svega divnoj požarevačkoj publici, hvala vam na gostroprimstvu, mojoj porodici, momku, prijateljima što ih volim i što me trpe, svim ljudima koji su učestvovali u radu u predstavi Ivanov, jer bez svakog od tih ljudi večeras ne bih bila ovde pred vama. Želim da se iskreno zahvalim poštovanom žiriju, za veliku čast i privilegiju koju mi je ukazao i mogućnost da stojim ovde večeras kao peta žena dobitnica nagrade posle 22 godine ovih susreta, i na kraju želim da se zahvalim studentima i mladosti moje zemlje, koja je ovih dana na ulicama i želim da im poručim da znaju da ih celim srcem podržavam– rekla je Hana prilikom obraćanja nakon uručenja statuete sa likom Milivoja Živanovića, zaštaje nagrađena gromoglasnim aplauzom požarevačke publike.

Prilikom simboličnog vraćanja ključa grada koji je bio u rukama žirija, gradonačelnik Spasović se zahvalio na čuvanju ključa tokom svih dana festivala i replicirao na Hanine završne reči u svom govoru.

-Siguran sam da požarevačka publika ima jednu retku privilegiju da nekoliko dana, već 22 godine uživa u glumačkim kreacijama najboljih srpskih umetnika pozorišnih umetnika i sve to zahvaljujući zapravo jednoj velikoj zaostavštini Milivoja Živanovića.  Kao što bi verovatno i Milivoje rekao, svako ima pravo na slobodu govora i svoje mišljenje u vezi svih događaja u zemlji. Zato smo se i borili da svako, na svakom mestu, može izraziti svoje mišljenje”– rekao je Spasović, aludirajući na osvrt mlade glumice na proteste studenata, i takođe dobio aplauz publike.

Podsećamo, da je festival Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”, održan je od 1. do 6. aprila u Požarevcu. Podsećamo, koji je posvećen velikanu srpskog glumišta Milivoju Živanoviću (1900-1975), rodom iz Požarevca.

 

KOMENTARIŠI