U prostorijama Centra za kulturu „Kostolac” održana je konferencija za medije povodom predstojećeg trećeg Kostoločkog polumaratona, koji će se održati 14. septembra 2019. godine. Tom prilikom su se obratili Jelena Šamanc direktorka Centra za kulturu „Kostolac”, predsednik Gradske opštine Kostolac  Serdžo Krstanoski kao i predsednik Sportskog udruženja „Maraton tim Požarevac” Nebojša Pućo.

Manifestaciju organizuju  Centar za kulturu „Kostolac“, Sportsko udruženje „Maraton tim Požarevac“, Arheološki park Viminacijum, a pod pokroviteljstvom  Gradske  opštine Kostolac.

Prema  rečima direktorke  Centra za kulturu „Kostolac”Jelene Šamanc, pored „Trke legionara“ – glavne polumaratonske trke na 21km, biće organizovana i „Trka zadovoljstva“ na 5 km i „Trka maratončića“ na 100 metara. Start svih trka biće ispred Sportske hale u Kostolcu, dok će prijemni centar, kao i finiš trke, biti u Arheološkom parku „Viminacijum“.

Pripreme za ovaj najveći sportski događaj u gradu veću veliko traju. Organizacioni odbor je počeo saradom još u januaru, kako bi sve proteklo bez problema.Biće angažovan i veliki broj volontera nago tovo svim pozicijama na stazi i cilju. Takođe, kao volonteri i učesnici bić euključeni i naši najmlađi, presvega mališani dečijeg vrtića „Majski cvet“ Kostolac, ali i učenici O.Š „Jovan Cvijić“ i i T.Š. sa domom učenika „NikolaTesla“iz Kostolca, rekla je Šamanc i dodala da je Kostolački Viminacijum polumaraton, upisan je na trkačku mapu Evrope. Tačnije  Međunarodna Asocijacija Atleskih Saveza (IAAF) samo je potvrdila preciznost staze “Trke Legionara”.

Predsednik  Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski, govorio je  značaju polumaratona za naš grad.

Gradska opština Kostolac prepoznala je značaj ove sportske i turističke manifestacije  i pokazala spremnost da svojim kapacitetima pomogne. Polumaraton je  danas sportska disciplina sa najvećim rastom broja učesnika. Za uspešnu organizac ju prošlogodišeg Kostolačkog  polumaratona bilo je zaduženo preko 130 volontera. Jedan od osnovnih ciljeva organizacije polumaratona je ispunjen, a to je da se veliki broj mladih Kostolčana bavi atletikom, kako rekreativno,  tako i učešćem na brojnim domaćim i  međunarodnim polumaratonima. Svakako, sve je to znak visokog kvaliteta ovo gdogađaja koji je odveliko gturističkog značaja za Gradsku  opštinu Kostolac. Naša zajednička obaveza je da ovu manifestaciju iz godine u godinu dižemo na višinivo, kako bi dalje rasla i ostvarila svoje potencijale ,rekao je Krstanoski.

Polumaraton će biti održan po pravilima koji se zahtevaju prilikom organizacije jednog ovako velikog događaja. Posebna pažnja će se posvetiti bezbednosnim aspektima, što znači da  će biti uključene sve nadležne službe, kao i licencirano obezbeđenje. Učesnike očekuju na svakih 3 km pripremljene okrepne stanice sa voćem i pićem, što bi trebalo da mnogostruko pomogne polumaratoncima da završe trku sa osmehom na licu.

O program u trećeg Kostolačkogpolumaratonagovoriojepredsednik Sportskog udruženja „Maraton tim Požarevac”, gospodin Nebojša Pućo.

Osnovna novina ove godine u organizaciji polumaratonske trke u Kostolcu je da je urađena serifikacija staze, što je jako bitno zbog svih učesnika. Iznenađeni smo činjenicom da je broj ukupno prijavljen ih doda nas 94, i pre zvanične objave same trke.Učesnici su zadovoljni iz iskustva u predhodne dve godine startnim paketom, izgledom medalja i majica , rekao je Pućo naglasivši da startni na za trku iznosi 1.000,00 dinara, i jedna je od najjeftinijih u Srbiji.

Treći Kostolački polumaraton ima podršku lokalne samouprave grada Požarevca, koja prepoznaje, koliki značaj ima ova manifestacija za Kostolac,u cilju razvoja njegovih turističkih potencijala. Kako bi se podigao još više kvalitet ove tradicionalne trke, ne izmernu pomoć i podršku pružiće i Sportski savez Grada Požarevca.

KOMENTARIŠI