Najteža situacija u požarevačkoj kovid bolnici od početka epidemije

Najteža situacija u požarevačkoj kovid bolnici od početka epidemije

Foto: Urban City / B.P. // Ilustracija

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 187 pacijenata sa simptomima koronavirusa, od kojih je samo osam iz drugih sredina, svi ostali su iz Braničevskog okruga. Infekcija je potvrđena kod više od 100 pacijenta. Prosek godina kreće se između 30 i 80.

Pritisak na bolnicu rapidno raste, tokom jučerašnjeg dana imali smo 16 prijema, a tokom vikenda je taj broj bio daleko veći, navodi se u saopštenju.

Na respiratoru je trenutno sedam pacijenata, dok je 10 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Dodatni kiseonik prima oko 90 pacijenata što je trenutni bolnički maksimum. Klinička slika je vrlo teška i pacijenti nam dolaze već u vrlo teškom stanju. Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su tri pacijenta starosti od 56 do 58 godina, kod kojih je koronavirus bio potvrđen.

Trenutno je infekcija potvrđena kod 38 zaposlenih u Opštoj bolnici Požarevac, od kojih je troje na bolničkom lečenju.

Opšta bolnica Požarevac obaveštava javnost da je situacija u bolnici najteža od početka epidemije. Naši kapaciteti su popunjeni, zbog teškog stanja pacijenata onemogućeni smo da ih otpuštamo, pa samim tim je ograničen i prijem. Zato smo u situaciji da hospitalizujemo samo pacijente sa najtežom kliničkom slikom. Pored toga nemamo više ni slobodnih kiseoničnih mesta, niti respiratora. Ako se nastavi ovoliki pritisak na bolnicu, osim što nema mesta, građane neće imati ni ko da leči jer osim 38 pozitivnih zaposlenih, veliki broj lekara i medicinskih sestara nalazi se u kućnoj izolaciji čekajući kontrolne testove. Tačnije, trenutno zbog bolesti ili kontakata sa obolelima ne radi 30 lekara, 105 medicinskih sestara i tehničara i 17 nemedicinskih radnika. Ukupno 152 zaposlena su van stroja. Preostalo osoblje je na ivici snage i ulažu ogroman napor i trud da situaciju drže pod kontrolom, navodi se u saopštenju Opšte bolnice Požarevac.

Građane molimo da pokušaju da razumeju situaciju u kojoj se nalazi bolnica, ali i zdravstveni sistem uopšte, kao i da budu maksimalno oprezni prema svom i zdravlju i životu svojih bližnjih. Radnicima u zdravstvu je sada najpotrebnije razumevanje i pomoć sugrađana, a jedino se može pomoći poštovanjem mera i odgovornim ponašanjem. U suprotnom, situacija će izmaći kontroli i svi ćemo biti u problemu. Usporimo i zaustavimo cirkulaciju virusa u našoj sredini. Svi zajedno. Smanjite kontakte, izbegavajte slavlja, nosite maske, dodaje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI