Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ predstavlja trodnevni program

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ predstavlja trodnevni program

Trodnevni program u Narodnoj biblioteci „Ilija M Petrović“ u Požarevcu.

Istoričar Dejan Ristić, istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, nekadašnji upravnik Narodne biblioteke Srbije i državni sekretar za kulturu, održaće večeras sa početkom u 19 sati u Narodnoj biblioteci „Ilija M Petrović“ u Požarevcu, predavanje na temu ,,Кulturno nasleđe i identitetˮ. Predavanje će pratiti prikazivanje dokumentarnog filma ,,Sećanja iz pepelaˮ, produkcija Filmske novosti (2016).

Dejan Ristić je istaknuti istoričar, arhivista, prevodilac i scenarista. Jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije (2012-2013), državnog sekretara za kulturu (2013-2015) i brojne druge u Vladi Republike Srbije.

Sutra 07.12.2017 godine, Vesna Pešić i Irina Deretić predstaviće knjigu “Itake”

Nesvakidašnji putopis u kojem se opisuju stanovnici ostrva Itaka, susreti sa velikim književnicima, njihovim delima i junacima sa Itake. 

Knjiga sadrži različite, ali međusobno povezane priče o Itaci, pisane raznolikim stilom: od lirskih zapisa preko realističnih opisa do fantazijskih priča. Knjiga ide daleko u prošlost Itake i opisuje nam njenu sadašnjost, pomalo u tom opisu zahvatajući i budućnost.

Humoristički ton dominira, i njime se prikazuju sve savremene teme: turizam, novac, politika, novi prosci i nove “vrednosti”, koja otvaraju pitanja o smislu i trajanju.

U petak je umetničko veče „ Sa Milijom Radivojevićem Bajom“ narodnim pojcem i pesnikom.

Gosti su: prof. dr Dimitrije Golemović, prof. dr Sanja Radinović, etnomuzikolog Maja Radivojević, novinar Vladimir Paunović i Ženska pevačka grupa GANIP, Centra za kulturu Požarevac (umetnički rukovodilac Ljubica Miladinović).

KOMENTARIŠI