Narodna stranka Požarevac: Ekološka katastrofa preti Požarevcu

Narodna stranka Požarevac: Ekološka katastrofa preti Požarevcu

Foto: Narodna stranka

GrO Narodne Stranke Požarevac prosledio je medijima saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti.

“U poslednjih nekoliko meseci svedoci smo prave EKOLOŠKE KATASTROFE koja preti Gradu Požarevcu. Osim loše pijaće vode, kao i neprečišćavanja otpadnih voda koje se kao takve izlivaju u reku Moravu, a iz nje u reku Dunav koji su dugogodišnji nerešeni problemi gradskih vlasti o čemu ćemo govoriti opširnije u tekstu koji sledi, sada se pojavio još jedan problem-problem zagađenog vazduha.

U zavisnosti od smera vetrova, na smenu nam truju vazduh Železara pozicionirana u Smederevu i Elektrane u Kostolcu i to gasovima iz dimnjaka ili prašinom sa deponije otpadaka sagorevanja uglja.

To se lako da proveriti ako se provere podaci ZZJZ Požarevac sa podacima o prosečnom broju obolelih od bolesti respiratornih puteva na godišnjem nivou na 1000 stanovnika, pogotovu dece, sa drugim regionima, gradovima i opštinama u Srbiji. Ti podaci nisu tajna i takvi su poslednjih 50 godina. Međutim, mnogo veći problem prave nam dodatni izvori zagađenja kao što su na primer:

Požar u krugu šećerane

„Neka firma“ je mesecima dovozila tone otpadnog plastičnog materijala koji nije za dalju reciklažu i lagerovala ga u krugu šećerane u Požarevcu. Kada je količina dostigla stotine tona i više nije bilo slobodnog metra na lokaciji, plastika se „samozapalila“. Pre nego što se „samozapalila“, uredno je složena na prostor izvan samog kompleksa da prilikom „samozapaljivanja“ ne bi slučajno još nešto zapalila ili oštetila. Ostaje nedoumica da li se samozapalila ili je u pitanju nešto drugo.

Shodno navedenom, Gradski odbor Narodne stranke Požarevac postavlja sledeća pitanja:

– ZAŠTO FIRMA, ZA KOJU BI TREBALO DA SE ZNA KOJA JE I KOJA BI TREBALA DA IMA DOZVOLU ZA POSAO KOJI OBAVLjA, NIJE SANKCIONISANA?
– KOLIKA JE BILA KONCENTRACIJA ŠTETNIH I KANCEROGENIH ELEMENATA U POŽARNOM DIMU KOJI JE TINjAO NEKOLIKO DANA?
– ZAŠTO GRAĐANI NISU OBAVEŠTENI?
– DA LI JE NEKO ODGOVARAO ZA EKOLOŠKU KATASTROFU?
– DA LI ĆE I KO ĆE SNOSITI KRIVIČNU I DRUGE ODGOVORNOSTI ZA AKCIDENTNI DOGAĐAJ?

Požar na privremenoj deponiji

U skorijoj prošlosti samozapalila se privrena deponija na lokaciji severne granice Grada Požarevca-pravac prema Kostolcu. Takva samozapaljivanja dešavaju se kada nisu sprovedene sve zakonom predviđene mere gazdovanja nad deponijom.

Shodno navedenom, Gradski odbor Narodne stranke Požarevac postavlja sledeća pitanja:

– DA LI JE DIREKTOR PREDUZEĆA, KOJE IMA NADLEŽNOST NAD GRADSKOM DEPONIJOM, PREDUZEO SVE ZAKONOM PREDVIĐENE MERE, A U SKLADU SA SVOJIM NADLEŽNOSTIMA I OVLAŠĆENjIMA, DA OVU KATASTROFU SPREČI?

– KOLIKA JE KONCENTRACIJA BILA ŠTETNIH I KANCEROGENIH ELEMENATA U POŽARNOM DIMU KOJI JE TINjAO NEKOLIKO DANA?

– DA LI JE NEKO ODGOVARAO ZA EKOLOŠKU KATASTROFU?

– DA LI ĆE I KO ĆE DA SNOSI KRIVIČNU I DRUGE ODGOVORNOSTI ZA AKCIDENTNI DOGAĐAJ?

Narodna stranka Gradski odbor Požarevac nema nedoumicu da je aktuelna vlast svojim nečinjenjem u proteklom periodu, dovela većinu građana Požarevca do praga siromaštva što potvrđuje i sve veći broj onih koji zbog „lepog života u našem gradu“ odlaze iz njega, no začuđujuće je da se usudila da zadre čak i u elementarno građansko pravo, a to je pravo na čist vazduh, ne sankcionišući ikoga.”, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIŠI