SSP Požarevac: Odlika vlasti SNS-a u Požarevcu je da se bavi kulturom...

SSP Požarevac: Odlika vlasti SNS-a u Požarevcu je da se bavi kulturom na jedan diskutabilan i trivijalan način

Foto: Urban City // B.P.

Stranka Slobode i pravde u Požarevcu prosledila je medijima saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti.

“Nekompetentnost, zanemarivanje kulturnog nasleđa, nebriga o javnom dobru uz trošenje novca poreskih obveznika nije zaobišlo ni oblast kulture u Požarevcu.

Odlika vlasti SNS-a u Požarevcu jeste da se bavi kulturom na jedan diskutabilan i trivijalan način, a posledice ovakvim činjenjem su dalekosežne.
Povodom predstojećih radova na u mnogo čemu spornoj rekonstrukciji i adaptaciji Fondacije Milenin dom – Galerije Milene Pavlović Barili, Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu ovim putem postavlja gradonačelniku Požarevca i upravi Galerije sledeća pitanja:

– U čijem je interesu ovakav vid rekonstrukcije i adaptacije, ako uzmemo u obzir da se krše zakonitosti i propisi zadužbinarstva, arhitekture i urbanizma, muzeološki principi, kao i kulturno nasleđe jednog naroda?

– Da li postoji rešenje nadležnih institucija kojim je prethodni projekat iz 2004. godine odbačen, odnosno da li je odbijen kada se odlučivalo o raspisivanju novog projekta?

– Zašto se nipodaštava i potpuno anulira testamentarna odluka majke Milene Pavlović Barili, Danice Pavlović, koja u testamentu ističe da i prostor gde je živela Milena čuva sećanje na nju?

Na ovaj način, podržavanjem izgradnje staklenog objekata, potpuno zanemarujući mišljenje struke, stvara se prostor savremene umetnosti gde mu nije mesto, potpuno brišući arhitektonsko građevinarstvo 19. veka, a to se u jednom odgovornom društvu ne može dogoditi.

Povodom rekonstrukcije i adaptacije Fondacije Milenin dom, SSP Požarevac će se u narednom periodu oglasiti konferencijom za medije i drugim vidovima legitimne borbe kako bi se stalo na put uništavanju dela srpske umetnosti i istorije, dela našeg identiteta, te kako se trajno ne bi uništilo gradsko jezgro od strane nestručne i neodgovorne vlasti SNS-a, a samim tim i deo istorije koja pripada kako nama, tako i budućim generacijama“, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIŠI