Foto: Pixabay // ilustracija

Do 31. marta sledeće godine, banke prihvatioci će omogućiti prihvatanje beskontaktne dina kartice na celokupnoj mreži dinakard.

Od 1. juna iste godine sve banke izdavaoci će početi da izdaju beskontaktne dina kartice, objavila je Narodna banka Srbije.

Iz NBS su naveli da će dinom za transakcije do 6.000 dinara moći da se plaća bez unosa PIN koda, dok će za veće iznose biti neophodan unos PIN koda na POS terminalu.

Navode da su troškovi koje banke imaju prema nacionalnim kartičnim sistemima niži od internacionalnih, a s obzirom na to da se u praksi troškovi prevaljuju na korisnike, odnosno trgovce i građane, smanjuju se i troškovi koje plaća celo društvo.

Sredstva naplaćena za usluge nacionalnim platnim karticama ostaju u zemlji i ne predstavljaju novčani odliv iz zemlje, već naprotiv, doprinose nacionalnoj privredi, ističu iz Narodne banke.

Dodaju da su usluge prilagođene lokalnim potrebama i da se obezbeđuje nezavisnost finansijskog sistema, pošto izvršavanje transakcija platnim karticama ne zavisi od jednostranih odluka kartičnih sistema, koji su privatne kompanije, jer se obrada i netiranje transakcija karticama internacionalnih kartičnih sistema obavlja van Srbije.

Navodeći prednosti domaće kartice iz NBS ukazuju da se domaći sistemi bolje prilagođavaju potrebama domaćih kupaca i trgovaca razvojem novih proizvoda, čime se bezgotovinska plaćanja čine dostupnijim i građanima i privredi.

Kao jedan od uspešnih primera ističe se plaćanje na rate debitnom karticom, koja je pandan čekovima.

Pozitivno je i to što se stvara veća konkurencija jer se sprečava stvaranje monopola i duopola, koji su karakteristični za tržišta platnih kartica.

2 KOMENTARA

  1. Uf, to mi je jako bitno jer su nam te Dine i ovako uvalili bez ikakve potrebe, jer sa ostalim karticama obavljamo sve što može dina, ali samo da bi nam uzeli novac za održavanhe. Kakva glupost i bacanhe para. Sada kada otvaratw račun izadje vam Visa, a inda automatski se štampa i Dina. Kartice su kvalitetne i skupe . Ja zaista ne znam čemu toliko bacanje para? Možda nije bacanhe, već nekom ubacivanje u džep, ne znam, ali da je besmisleno, jeste.

KOMENTARIŠI