Narodna banka Srbije (NBS) omogućila je od četvrtka novi način plaćanja – instant plaćanja na internet prodajnim mestima trgovca, koji nudi bržu, lakšu i sigurniji onlajn kupovinu.

Кako je navedeno, kada se odabere željeni proizvod, nakon kompletiranja porudžbine, na internet sajtu trgovca kao način plaćanja izabere se “IPS skeniraj”.

Prikazaće se NBS IPS QR kod koji ima ograničeno vreme trajanja i koji sadrži podatke neophodne da se inicira plaćanje. Kupac potom u aplikaciji mobilnog bankarstva na svom uređaju takođe izabere opciju “IPS skeniraj”, a zatim se prikazani NBS IPS QR kod skenira i izvrši plaćanje.

Plaćanje je vrlo brzo i jednostavno, naglašeno je, jer ne zahteva prekucavanje podataka kao kod plaćanja platnom karticom.

Ovaj vid plaćanje je i sigurniji od plaćanja platnim karticama, jer kako je objašnjeno, kod instant plaćanja kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet sajtu trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke. Zbog toga je rizik zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja značajno smanjen.

Iz centralne banke su ukazali da je sigurnost plaćanja najvažniji deo onlajn kupovine robe i usluga, a “IPS skeniraj”, odnosno instant plaćanje mobilnim uređajem, pruža ključnu sigurnost svim stranama u toj kupovini. Takođe, kupci su zaštićeni i imaju pravo na povraćaj sredstava ako im se, recimo, posle uspešno izvršenog plaćanja ne isporuči proizvod koji su kupili.

Iz NBS su naveli da su svojom “izrazito povoljnom tarifnom politikom”, stvorili uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja budu znatno niži za trgovce od troškova prihvatanja platnih kartica, odnosno banke imaju sve uslove da ove transakcije trgovcima ponude po značajno nižim naknadama.

Time NBS motiviše i male trgovce koji danas ne prihvataju platne kartice da na svojim internet prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog, ali i troškovno povoljnijeg načina plaćanja, što je od značaja i za dalji razvoj elektronske trgovine.

KOMENTARIŠI