Nedelja zdravlja usta i zuba do 19. maja

Nedelja zdravlja usta i zuba do 19. maja

Nedelja zdravlja usta i zuba se tradicionalno obeležava u trećoj nedelji maja meseca, od 1991. godine. Ovogodišnja kampanja se obeležava od 13. do 19. maja pod sloganom „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta.”

U organizaciji i sprovođenju pomenute kampanje učestvuju Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Nosioci i koordinatori aktivnosti tokom Nedelje zdravlja usta i zuba na nivou okruga su okružni instituti i zavodi za javno zdravlje, a za teritoriju svake opštine službe stomatološke zaštite domova zdravlja, uz aktivno učešće privatne stomatološke prakse, lokalne zajednice, privatnog sektora i udruženja građana.

Cilj obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba je informisanje, sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinca u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba populacije, a posebno dece i mladih. Oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba), imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju javnozdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Slogan kampanje „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta” ukazuje da mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće. Važno je naglasiti na značaj porodice u formiranju zdravih stilova života i aktivnom odnosu prema očuvanju oralnog zdravlja. Mnoga istraživanja pokazuju da su znanje i navike roditelja u vezi sa oralnom higijenom povezane sa očuvanjem oralnog zdravlja dece. Posebno značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca predškolskog i školskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba. U predškolskom i školskom uzrastu se i mnogo toga nauči o oralnom zdravlju i navike o higijeni se ustaljuju. Iz navedenih razloga, u okviru ove kampanje posebno su aktivna deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, nastavnici, vaspitači i roditelji.

Glavni faktori rizika, kao što su pušenje, upotreba alkohola i nepravilna ishrana sa velikom količinom masti, soli i šećera doprinose razvoju bolesti usta i zuba. Rizik oboljevanja od malignih bolesti usne duplje je 15 puta veći kada se kombinuje više faktora rizika kao što su upotreba duvana i alkohola. Stoga je u ovkiru Nedelje zdravlja usta i zuba, pored preporuka koje se odnose na redovne kontrole kod stomatologa i održavanje higijene, potrebno naglasiti i značaj ovih faktora rizika.

Oralno zdravlje ima veliki uticaj na opšte zdravlje, samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima, a utiče i na ključne funkcije kao što su govor i spavanje i ne predstavlja samo zdravlje zuba već i usne duplje uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni, usne.

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su:

– Održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče kao i posle svakog obroka i korišćenje konca za zube;

– Posete stomatologu radi redovne kontrole, uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa;

– Smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana;

– Prestanak pušenja;

– Prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola;

– Korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti (kaciga, štitnik za zube…) i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju;

– Bezbedno fizičko okruženje.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, kao i prethodnih godina, u saradnji sa domovima zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga podržava i organizuje pomenutu kampanju, u cilju informisanja stanovništva i sticanja znanja u vezi sa značajem i načinima očuvanja oralnog zdravlja.

Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, mreža instituta/zavoda za javno zdravlje u Republici Srbiji, Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu, raspisuju konkurs za izbor najboljeg literarnog sastava i likovnog rada u okviru kampanje XXIX Nedelje zdravlja usta i zuba 2019. godine, na temu: „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta”. Konkurs je namenjen deci u vrtićima i učenicima osnovnih škola.

KOMENTARIŠI