Njen uspeh je utoliko veći ukoliko se uzme u obzir da je u Sloveniju otišla sa svega šest treninga na pravoj klizačkoj stazi i bez profesionalnih klizaljki.

Sofijin otac Petar Rodić rekao je za Betu da je konkurencija u Celju bila veoma jaka jer je učestvovalo 160 dece iz deset evropskih zemalja u kojima brzo klizanje ima dugu tradiciju, a takmičari imaju uslove da treniraju tokom cele godine.

“Sofija se borila kao lav i na kraju joj je zamalo izmakla zlatna medalja. Međutim jedino je ona tamo imala dečije klizaljke, a ne profesionalne”, rekao je Rodić.

Prema njegovim rečima, Sofija je u Celju pobrala simpatiije i takmičara i trenera koji su ocenili da bi bila nadmoćno prva samo da je imala profesionalne klizaljke sa dugim “nožem” i kratkom cipelom.

“Sofijina majka Biljana i ja verujemo da bi pobedila i da je imala samo još četiri treninga na pravoj stazi. Međutim i za ovih šest treninga je morala da se mnogo potrudi i da ustaje u pet ujutru”, kazao je Rodić.

On je podsetio da se Sofija može pohvaliti i titulom državnog prvaka u brzom klizanju, iako Niš nema pravu dvoranu za klizanje već dečije klizalište koje radi svega par meseci tokom zime.

“Sofija trenira vožnju rolera u niškom klubu ‘Oksidžen’, ali će se takmičiti ubuduće i u klizanju za beogradski klub ‘Intro Lajn’ jer Niš nema klub brzog klizanja”, objasnio je je Rodić.

Za dve godine koliko vozi rolere, dodao je Rodić, Sofija je pobedila na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Između ostalog je državna prvakinja u brzoj vožnji rolera, pobednica beogradske “Rolerijade”, međunarodne trke u veleslalomu i slalomu na rolerima.

Sofija Rodić, đak prvak Osnovne škole “Ratko Pavlović”, rekla je za Betu da voli da trenira, takmiči se i da nema tremu kada se nađe na startu.

“Na plašim se trka. Osvojila sam u trkama na rolerima 19 medalja, puno pohvalnica i jedan pehar”, kazala je Sofija.

Ona je dodala da je njena velika želja da se i dalje takmiči i to pre svega u brzom klizanju, a potom u brzoj vožnji rolera, slalomu i veleslalomu na rolerima.

Želja joj je takođe, kazala je, da i dalje trenira odbojku i skijanje, ali da u školi i ubuduće dobija sve same cvetiće i smajliće.

KOMENTARIŠI