Otvoren biznis inkubator “Postart” u Požarevcu

Otvoren biznis inkubator “Postart” u Požarevcu

U susret Svetskom danu Roma, koji se obeležava sutra 8. aprila, danas je u Romskom edukativnom centru svečano otvoren biznis inkubator “Postart”.

Današnjem obeležavanju prisustvovali su Jovanka Atanacković ispred ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara i predsednik Skupštine grada Bojan Ilić, sa saradnicima.

Obeležavanje Svetskog dana Roma i ove godine organizovano je u Romskom edukativnom centru u Požarevcu.

U ime Urduženja Roma Braničevskog okruga Miroslav Veljković pozdravljajući prisutne uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine povodom Svetskog dana Roma.biznis inkubator 5

“Oduvek smo u Požarevcu zajedno rame uz rame delili i dobro i zlo sa svim manjinskim grupama. Kao najveći problem kod pripadnika romske populacije pored omogućavanja da rade i radno osposobe, svi zajedno smo prepoznali problem obrazovanja, odnosno dostupnost istog. Radili smo u skladu sa propisima RS i smatram da smo kao lokalna samouprava kroz mnogobrojne olakšice i projekte doprineli i pomogli pojedinim mališanima romskih porodica na putu do škole i podstakli da tamo pokažu svoj maksimum”, rekao je predsednik Skupštine grada Bojan Ilić. Kako je još rekao, omogućiti znanje i obrazovanje čoveku najveći je dar, osnov zdravog i ispravnog životnog puta u kome ne postoji prečica niti preskakanje koraka.biznis inkubator 2

Romski edukativni centar osnovan je 2009. godine donacijom Vlade Japana. Udruženje Roma Braničevskog okruga je ovaj objekat dobio od lokalne samouprave Požarevac, a isti je potom rekonstruisan donacijom Japanske Ambasade u Beogradu, kao i sredstvima grada Požarevca i Ministarstva za infrastrukturu.biznis inkubator 4Romski centar se prostire na 280 metara kvadratnih, i u njemu se odvijaju seminari, treninzi, predškolski pripremni program, a poseduje i salu sa računarima, odeljenje za rad sa izbeglicama i raseljenim licima. Od osnivanja, sprovedeno je preko 40 projekata putem kojih je preko 1.500 korisnika ostvarilo direkte benefite, rečeno je na skupu.

Jedna od mnogobrojnih organizacija sa kojima Udruženje Roma sarađuje je organizacija OEBS Misija u Srbiji.biznis inkubator 6

Poželevši puno uspeha Udruženju Roma Braničevskog okruga u budućim projektima, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Majkl Ujehara, je istakao zadovoljstvo što je ponovo u Požarevcu.

“Vaša inicijativa predstavlja još jedan kamen temeljac angažovanja Romske organizacije civilnog društva koje podstiče zapošljavanje. To su veoma važni elementi za bolju integraciju Roma. Prošle godine imao sam priliku da posetim vašu organizaciju i bio sam impresioniran požrtvovanjem i profesionalizmom koji ste pokazali. Uspešno smo sarađivali u okviru realizacije malih grantova i postigli odlične rezultate. Stoga možemo bez ikakve zadrške reći da je uključivanje na lokalnom nivou ključ za uspeh”.

U čast gostiju pripremljen je i prigodan program u kome su učestvovali Gradski ženski hor „Barili“, mališani vrtića „Pčelica“ i „Lane“, kao i Srđan Veljković, učenik šestog razreda niže muzičke škole za talente u Ćupriji.biznis inkubator 3

Svetski dan Roma je izabran za datum svečanog otvaranja biznis inkubatora “POSTART” kako bi se ukazalo na značaj sistemataskog delovanja na smanjenje nezaposlenosti među ugroženim društvenim grupama. Romski zastupnik grada Zoran Veljković danas je korisnicima uručio ugovore za 5 korisnika Biznis inkubatora i 3 grantova za opremu korisnicima van Biznis inkubatora.

Dan Roma obeležava se od 1971, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Obeležavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na njihov težak položaj i podstakle države u kojima pripadnici ove manjine žive da obrate posebnu pažnju na unapređivanje njihovog položaja. Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

KOMENTARIŠI