Nestorović: Od samog početka smo znali da taj test nije pouzdan, ima...

Nestorović: Od samog početka smo znali da taj test nije pouzdan, ima dosta lažno pozitivnih i lažno negativnih

Epidemiolog dr Branimir Nestorović izjavio je da smo se brzo privikli na zahteve epidemije koja podrazumeva stalno nošenje maske.

“Uhvatim sebe kako proveravam da li sam poneo masku. To je postala nova normalnost. Ne sviđa mi se taj izraz. Normalno je normalno”, kaže on.

Ističe da je na delu politička kriza.

“Amerika kao najmoćnija zemlja sveta je najbolji primer da vidimo kako se pandemija koristi u političke svrhe. Vidite Trampa koji ne nosi masku nikada i Bajdena koji je nosi i najavljuje vakcinaciju i zatvaranje”, poručio je Nestorovič.

Osvrnuo se na pojavu novih sojeva virusa u Evropi.

“Ne može da bude opasniji. Virusi kada mutiraju gube na snazi. Ova epidemija se ne ponaša po pravilima struke. Epidemija, a da li je i virus to je drugo pitanje. Klinička slika je bizarna, nema takvog virusa”, rekao je.

Ponovo je spomenuo fokusirani pristup koji bi podrazumevao pružanje bolje nege teškim pacijentima, dok bi se lakši puštali kući.

Zalaže se za relaksiranje mera.

“Kada donosite mere, teško je doneti parcijalne mere. Do 17 časova, do 20 časova sve je to blesavo. Ima puno nelogičnosti”, smatra Nestorović.

Objasnio je slučaj Mila Đukanovića koji ima obostranu upalu pluća, ali je negativan na koronavirus.

“Od samog početka smo znali da taj test nije pouzdan. Test ima dosta lažno pozitivnih i lažno negativnih. Sve zavisi kako uzmete uzorak. Negativni test ne znači da niste zaraženi”, zaključio je.

KOMENTARIŠI