Etički odbor Lekarske komore Srbije u toku naredne nedelje će zakazati sednicu na kojoj će jedna od tema biti i dopis koji je ovom telu poslala grupa lekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a koja se tiče javnih nastupa člana Kriznog štaba za suzbijanje bolesti kovid 19, profesora Branimira Nestorovića, piše Danas.

Ovu informaciju Danasu je potvrdio predsednik Etičkog odbora LKS-a Goran Bogdanović.

“Etički odbor se nije sastajao od ukidanja vanrednog stanja. Naredne nedelje ćemo organizovati sastanak u prostorijama komore, i zakazati sednicu odbora. Pored ovog dopisa, razmatraće se još tri dopisa koji su ranije poslati”, kaže Bogdanović.

Dopis koji se odnosi na javne nastupe profesora Branimira Nestorovića, podnela je 10. aprila grupa lekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U njemu se naglašava da profesor Nestorović svojim medijskim istupima narušava ugled i nanosi štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini.

U dopisu, u kojem je citiran niz spornih izjava, Nestoroviću se zamera da “javnosti prezentuje proizvoljne konstrukcije koje ne sadrže medicinski ispravne činjenice”.

Poseban akcenat je stavljen na činjenicu da Nestorović ne istupa samo kao lekar, već i kao član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, što, kako se navodi, njegov uticaj u javnosti čini još većim.

Oni su stoga, u cilju daljeg sprečavanja štetnih posledica sličnih medijskih nastupa, predložili Komori da javno izrazi zabrinutost zbog medijskih istupa profesora Nestorovića i ukaže na to da član LKS-a koji povredi etički kodeks podleže utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

Dopis komori zajednički su poslali profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu Đorđe Alempijević, Aleksandar N. Nešković, Slobodan Savić i Srđan Milovanović, kao i penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije Elizabet Paunović.

Njima je 21. aprila dopisom odgovorio direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić obaveštavajući ih da, zbog specifičnosti situacije, Etički odbor komore nije u mogućnosti da se sastane.

Direktor LKS-a je napomenuo da je njihov dopis prosleđen Etičkom odboru i da će o istom biti raspravljeno kada se za to steknu uslovi.

Ipak, kako od ukidanja vanrednog stanja 6. maja ovaj dopis nije bio razmatran, podnosioci su 13. maja predsedniku Etičkog odbora poslali urgenciju.

Profesor Nestorović je, kako navodi Danas, bio nedostupan za komentar.

KOMENTARIŠI