NIJE SAMO PRIČA | U ponedeljak dodela auto sedišta za bebe u...

NIJE SAMO PRIČA | U ponedeljak dodela auto sedišta za bebe u POŽAREVCU

Kao što je Urban City Radio objavio 18. novembra, na 13. sednici Gradskog veća grada Požarevca odlučeno je da roditelji beba rođenih 1. oktobra i kasnije sa teritorije grada Požarevca dobiju besplatna auto sedišta. U ponedeljak 5. decembra, od 12 časova, u Svečanim salonima Gradskog zdanja, dodeliće se prvih 25 od ukupno 90 auto sedišta koliko je planirano, za bebe rođene od 1. oktobra 2016. godine. Ostatak deliće se sukcesivno svakog meseca.

Dodeli auto sedišta prisustvovaće gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović

i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Dragan Stanojević.

Ovakav potez požarevačke vlasti je potpuno opravdan i neophpdan bio jer je Savet za bezbednost saobraćaja naveo podatak da se u Požarevcu prema istraživanjima, jedno od tri deteta ne prevoze pravilno, odnosno na bezbedan način, tako da je grad Požarevac obezbedio 90 sedišta koja će biti dodeljena u ponedeljak 5. decembra.

AKO NISTE ZNALI

U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Izuzetno, dete do tri godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu odnosno korpi koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, ukoliko vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04.

Našu prethodnu objavu oko odluke o dodeli auto seišta možete pogledati OVDE.

KOMENTARIŠI