Dodeli auto sedišta prisustvovaće gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović

i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Dragan Stanojević.

Ovakav potez požarevačke vlasti je potpuno opravdan i neophpdan bio jer je Savet za bezbednost saobraćaja naveo podatak da se u Požarevcu prema istraživanjima, jedno od tri deteta ne prevoze pravilno, odnosno na bezbedan način, tako da je grad Požarevac obezbedio 90 sedišta koja će biti dodeljena u ponedeljak 5. decembra.

AKO NISTE ZNALI

U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Izuzetno, dete do tri godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu odnosno korpi koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, ukoliko vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04.

Našu prethodnu objavu oko odluke o dodeli auto seišta možete pogledati OVDE.

KOMENTARIŠI