Niko nije dogrevao, a računi se usijali – od čega?

Niko nije dogrevao, a računi se usijali – od čega?

Iznenadili su sve. I one koji se greju na struju, i one u čijim domovima se kilovati ne troše u borbi protiv hladnoće.

Većina građana dobila je veće decembarske račune iz “Elektroprivrede Srbije”. Nekima su oni veći tek za desetak odsto, ali ima i domaćinstava gde su se na uplatnicama našli i duplo veći iznosi.

Dok su potrošači šokirani brojkama na svojim “nalozima” za električnu energiju, u EPS-u kažu da je verovatno “ledeni talas” razlog veće potrošnje, pa da su zato i mogući uvećani računi, ali da na njihovim šalterima nema više potrošača s reklamacijama nego što je uobičajeno.

To potvrđuju i u Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača, čiji predsednik Goran Papović kaže da dosad nije bilo žalbi na decembarske račune za struju.

U EPS-u tvrde da prosečne temperature u decembru nisu dostizale ni prvi stepen iznad nule na Celzijusovoj skali, a da je prosečna temperatura u decembru 2015. iznosila 4,33 stepena.

“Svaki stepen povećava za šest odsto potrošnju električne energije u domaćinstvima koja struju troše za grejanje”, kaže Slobodan Ružić, doktor elektrotehničkih nauka. – U Srbiji struju za grejanje koristi između sedam i osam odsto domaćinstava, a toliko ih se i dogreva električnom energijom. Uvećani računi mogu da se objasne greškom u očitavanju, što se dešava jednom u stotinu slučajeva, a drugo objašnjenje je veća potrošnja.

Međutim, anketa među Beograđanima pokazala je da je gotovo svako drugo domaćinstvo dobilo “deblji” decembarski račun. Veći iznosi na računima stizali su i onima koji ne koriste kilovate za grejanje i onima u čijim domovima je toplo zahvaljujući struji. Vukici Vujović iz Ulice antifašističke borbe na Novom Beogradu stigao je račun od 5.700 dinara, odnosno za 3.000 više nego u novembru. Kaže da se poslednjeg meseca 2016. nije dogrevala, niti je više kuvala i prala.

“Živim sa momkom u 25 kvadrata u naselju Braća Jerković i za decembar za struju moram da pripremim 9.100 dinara”, rekla nam je Milena Stanimir, student. – Koristim TA peći, ali i u novembru sam se grejala na struju, a račun je bio 6.000.

Nada Mitrović, iz Žarkova, uobičajeno zimi plaća 4.000 dinara za struju, a sada joj je stigao “ceh” od 6.100 dinara. Tvrdi da se nije dogrevala, jer joj je centralno grejanje sasvim dovoljno, pa ne zna šta bi mogao da bude razlog za veći račun. Objašnjenja nema ni Dragoslava Ivić, koja je iz EPS-a dobila duplo veću obavezu.

“U novembru mi je račun bio 12.000, a u decembru 22.000 dinara”, požalila nam se Marijana Petrović, sa Zvezdare. – U decembru smo potrošili 500 kilovata više. Stan od 56 kvadrata grejemo sa dve TA peći i dva norveška radijatora, a sve to uključujemo samo noću, pišu Večernje novosti.

KOMENTARIŠI