Upravo ovu bojazan izneo je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je rekao da bi, ukoliko se led ne kanališe pravilno, mogli biti ugroženi mostovi.

 – Ledolomci u Novom Sadu patroliraju non-stop i vodi se računa o dimenzijama santi leda – dodao je ministar.

Danas su iz preduzeća “Vode Vojvodine” saopštili i da je razbijen prvi led iz daljske krivine gde je prethodnih dana bio ledeni čep dugačak čak 15 kilometara.

– Reč je o manjim santama koje za sada bez problema prolaze deonicu kod Novog Sada koja je inače problematična zbog krivina, uskog korita i mostova. U slučaju da se prilikom lomljenja leda u daljskoj krivini, što upravo radi veći lodolomac, odlomi veća ledena santa, još od jutros kod Novog Sad dežura potiskivač “Sloga”, koji će te sante bezbedno usmeriti nizvodno– navode u “Vodama Vojvodine”.

U ovome je najveći problem

Problem mogu predstavljati i manje sante koje tokom puta ubrzavaju, što pri udaru može da izazove pucanje stuba.

Stručnjak za odbranu od poplava Mirko Galonja kaže da se jedan most može srušiti zbog leda tako što se sante zaglave na stubovima, a voda ih konstantno gura.

Najopasnije na manjim rekama u Centraloj Srbiji

Kako obajšnjavaju stručnjaci led može da ugrozi mostove, ali su daleko manje šanse da se to dogodi sa mostovima koji imaju monolitne masivne stubove.

NASTAVAK VESTI PROČITAJTE OVDE.

KOMENTARIŠI