Foto: Pixabay

Niško porodilište je, prvo u Srbiji, uvelo upotrebu medicinskog gasa koji porodiljama ublažava strah i bol i olakšava porođaj. Ovaj gas, poznatiji kao „smejavac”, koriste porodilišta i stomatolozi širom sveta.

Lekari objašnjavaju da se gas udiše preko maske kada započnu bolovi, da deluje brzo, gotovo trenutno i da se po prestanku udisanja resorbuje iz orgaizma za manje od jednog minuta. Navode i niz drugih prednosti.

„Izaziva blagu sedaciju, vrlo bitno da deluje anksiolitički, znači smanjuje strah. Strah sam po sebi pravi bol, znači deluje i analgetički i neke studije su pokazale da se porođaj uz korišćenje tog gasa skraćuje za dva sata“, objašnjava docent dr Dejan Mitić, direktor Ginekološko-akušerske klinike UKC „Niš“.

Gas se koristi na zahtev porodilje i nije zamena za epiduralnu ili spinalnu anesteziju, a lekari kažu da porođaj protiče u opuštenijoj atmosferi.

„Nama je uvek komfornije i bolje se osećamo kada su pacijentkinje zadovoljnije, kada manje trpe bol i kada sarađuju pri porođaju“, ističe profesor dr Jelena Milošević Stevanović, ginekolog GAK „Niš”.

Niško porodilište posle pauze zbog pandemije vratilo je i mogućnost da očevi prisustvuju porođaju. Za njih Dom zdravlja organizuje kurs. Za prisustvo porođaju u Nišu se odlučuje 30 do 50 očeva godišnje.

KOMENTARIŠI