Nova usluga eUprave – elektronski potpis na daljinu

Nova usluga eUprave – elektronski potpis na daljinu

U Kancelariji za informacione tehnologije i eUpravu danas je predstavljena nova usluga koja omogućava kreiranje elektronskog potpisa na daljinu tj. u klaudu.

Zahvaljujući ovoj tehničkoj mogućnosti komunikacija građana sa javnom upravom će moći da se odvija putem mobilnog telefona i za to više neće biti neophodno korišćenje računara, objašnjeno je na prezentaciji.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je prisustvovala prezentaciji izjavila je da novi potpis donosi olakšice kako administrativnom sistemu tako i građanima.

„Ovo je nastavak izuzetno značajne tehnološke evolucije na našem putu digitalizacije kojim idemo brzo i sigurno i on građanima koji koriste kvalifikovane elektronske sertifikate omogućava da besplatno upotrebljavaju elektronski potpis”, rekla je ona.

Naglasila je da smo se u vremenu pandemije uverili u prednosti digitalizacije i elektronskog poslovanja i da će Srbija nastaviti sa modernizacijom u ovoj oblasti.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je pojasnio da elektronski potpis na daljinu, tj. u klaudu predstavlja elektronski sertifikat za kvalifikovano elektronsko poslovanje na daljinu koji se čuva u državnom data centru, preneo je Tanjug.

„Svaki građanin koji ima mobilnu aplikaciju ConsentIT ili kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici ili USB tokenu može sam sebi da besplatno generiše elektronski potpis u klaudu potpuno besplatno”, naveo je on.

Dodao je da se parametri za aktivaciju ConsentIT mobilne aplikacije izdaju besplatno na 1.069 šaltera pošta, jedinica lokalnih samouprava i lokalnih poreskih administracija, kao i dve komercijalne banke.

KOMENTARIŠI