Novi iOS 16 je stigao

Novi iOS 16 je stigao

Foto: APPLE

Apple je prošlog meseca na WWDC-u predstavio iOS 16. Programeri su od tada pa do danas isprobali nekoliko verzija, ali je juče prva javna beta verzija stigla korisnicima koji su prijavljeni u javni beta program i onima koji će se prijaviti.

iOS 16 predstavljen je sa mnoštvom izmena u odnosu na iOS 15. Korisnici koji imaju kompatibilni iPhone uređaj (onaj koji je predviđen da dobije nadogradnju), mogu jednostavno da prijave svoj uređaj u beta program kako bi dobili prvu javnu beta verziju iOS-a 16.

Od tog trenutka pa nadalje, korisnici će dobijati naknadne beta verzije kao ažuriranje softvera, sve dok ne dobiju konačno izdanje iOS-a 16, koje bi trebalo da stigne na jesen ove godine, zajedno sa iPhone 14 serijom.

S obzirom na to da se radi o prvoj javnoj beta verziji, ne očekuje se da ona bude savršena, već suprotno – verovatno obiluje raznim sitnim, a možda čak i većim bagovima. Stoga, nije baš najbolja ideja da ažurirate svoj iPhone na prvu javnu beta verziju.

Kada je reč o samom iOS-u 16, najveće promene dobio je izgled zaključanog ekrana, koji je zapravo potpuno redizajniran. Iako se očekivalo da će iOS 16 doneti i AOD podršku (Always On Display), to se ipak nije desilo, ali navodi se da će AOD podrška biti dostupna za iPhone uređaje sledeće generacije, odnosno iPhone 14 seriju.

Takođe, jedna od novina je i izvorna podrška za Nintendo Switch Joy Cons i Nintendo Pro Controller, tj. uređaje s iOS-om 16 biće moguće povezati sa Nintendo Switch Joy Cons i Nintendo Pro Controllerom.

Tu je i funkcija pod nazivom Automatska verifikacija. Kao što joj i sam naziv kaže, ova funkcija će nekim web stranicama i aplikacijama sama dati do znanja da ste čovek, pa nećete morati rešavate CAPTCHA zahteve.

KOMENTARIŠI