Novi kontingent ruske vakcine stigao u Srbiju

Novi kontingent ruske vakcine stigao u Srbiju

Foto: Pixabay // ilustracija

Avion sa 40.000 doza ruske vakcine “sputnjik V” sleteo je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, a dočekao ga je ministar za inovacije Nenad Popović.

Nenad Popović je rekao za RTS da je danas stiglo 20.000 doza komponente 1 i 20.000 doza komponente 2.

“Pre manje od 15 sati ove vakcine su bile u fabrici ‘Generijum’ u Vladimirskoj oblasti, ali uz izvanrednu logistiku i podršku cele Vlade Srbije, članova koji su ovde u Beogradu i onih koji su još uvek u Moskvi, to je već sada u Beogradu. To je bio ozbiljan logistički poduhvat i trebalo je dobiti sve dozvole”, rekao je Popović.

Naglasio je da su vakcine dopremljene u specijalnim kontejnerima teškim blizu 200 kilograma na temperaturi od minus 20 stepeni, kao i da se ona sve vreme kontroliše.

“Ovo je samo prva količina od 40.000 od ukupno dva miliona vakcina koje će u Srbiju doći u toku februara i marta”, istakao je Popović.

Istakao je da je skoro deset dana bio u Rusiji i razgovarao sa njihovim zvaničnicima.

“Interes za rusku vakcinu u celom svetu je ogroman, Srbija je na njihovoj listi prioriteta broj jedan i ovaj dolazak vakcina u Srbiju danas pokazuje koliko Rusija ima bliske odnose sa Srbijom”, naveo je Popović.

Dodao je da smo mi prioritet u budućnosti i u proizvodnji vakcine.

Popović kaže da će se taj proces nastaviti brzo i da se 11. februara očekuje dolazak ruskih eksperata za proizvodnju koji će zajedno sa našim ekspertima u Institutu ‘Torlak’ videti mogućnosti da što pre počne proizvodnja u Srbiji.

KOMENTARIŠI