„Njujork tajms“ tvrdi da je „Fejsbuk“ postigao dogovor o podeli podataka sa najmanje 60 kompanija, koje se bave proizvodnjom telefona i drugih uređaja, među kojima su i „Epl“ i „Amazon“, što je izazvalo dodatnu zabrinutost oko toga čega se korisnici odriču kad koriste tu društvenu mrežu.

„Fejsbuk“ negira navode medija da je pružao obimne informacije o svojim korisnicima i njihovim prijateljima trećim stranama, kao što su proizvođači telefona.

Kompanija napominje da nije saglasna sa navodima lista da joj je softver, koji je razvila pre 10 godina, pomogao da dobije pristup uređajima kao što je „ajfon“.

Ime Arčibong iz „Fejsbuka“ navela je na blogu da je kompanija zadržala čvrstu kontrolu nad tehnologijom, poznatom kao aplikacioni programski interfejs (API) i da nije upoznata ni sa kakvom zloupotrebom firmi sa kojima je sarađivala.

Sa druge strane, Njujork tajms tvrdi da je „Fejsbuk“ dozvolio kompanijama da pristupe podacima prijatelja korisnika, bez njihovog izričitog pristanka, prenosi AP.

Prema navodima lista, pojedini proizvođači uređaja mogli su da prikupe lične podatke tih prijatelja, iako su oni bili pod utiskom da su zabranili bilo kakvu podelu svojih podataka.

Ovo je druga afera koja potresa popularnu društvenu mrežu, nakon što je objavljeno da je kompanija za prikupljanje podataka „Kembridž analitika“ koristila podatke više miliona korisnika Fejsbuka, zbog čega je direktor „Fejsbuka“ Mark Zakerberg svedočio u američkom Kongresu i u Evropskom parlamentu.

KOMENTARIŠI