Na Konstitutivnoj sednici Nacionalnog saveta Vlaha, održanoj u Petrovcu na Mlavi, verifikovani su mandati novim članovima kojih ima ukupno 23, od toga 22 sa liste „Vlasi za Srbiju“ i jedan sa liste Udruženja „Gergina“.

Zatim je održana Izborna skupština na kojoj je verifikovano novo rukovodstvo.

Nosilac liste “Vlasi za Srbiju”, Novica Janošević, izabran je za predsednika Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine. Za zamenika predsednika izabran je Dalibor Orsovanović iz Bora, a novi potpredsednici su Selena Ničić iz Zaječara, Neli Đorđević iz Boljevca, Dragi Damnjanović iz Žagubice i Đorđe Raducić iz Negotina.

Janošević je zahvalio svima koji su učestvovali na izborima za članove Nacionalnog saveta Vlaha i ponovio da Vlasi svojom državom smatraju Srbiju i da drugu nemaju. On navodi da je današnja Srbija podignuta na temeljima u koje je utkano i mnogo vlaških života.

Janošević je izneo smernice i Program rada po kojima će Nacionalni savet Vlaha raditi u predstojećem mandatnom periodu.

U novom sistemu državne uprave funkcija predsednika Saveta nacionalne manjine ima izuzetan značaj tako da je izbor Janoševića veliko priznanje za njega kao i za sredinu iz koje dolazi. Naime, Kučevo po prvi put u istoriji ima ličnost na ovoj funkciji.

Zbog nespojivosti dve predsedničke funkcije, Novica Janošević je izjavio da više neće obavljati funkciju predsednika opštine Kučevo.

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja opštine Veliko gradište pod nazivom “VLAŠKI DA SE RAZUMEMO”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI