Novo ćirilično pismo sa četiri fonta predstavljeno je danas, a može da se koristi i na internetu i u štampi.

Izradu ovog pisma je omogućila Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar. Autorka fontova je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Stojadinović, a fontove je moguće besplatno preuzeti ovde.

Novo pismo pogodno je za upotrebu i u štampi i na internetu, iako je rađeno prevashodno imajući u vidu upotrebu na internetu, kako naglašava rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija RNIDS-a Predrag Mililćević.

Osim toga, izuzetno dobro se prikazuje i čita na malim ekranima, kakvi su ekrani pametnih telefona putem kojih najčešće pristupamo internet sadržajima, naglasila je Olivera Stojadinović, autorka fontova.

Problem pri upotrebi ćirilice u Vordu je što se za pojedina slova koriste oblici ruske ćirilice, čak i kad fontovi imaju srpska ćirilička slova, jer ta slova najčešće podržavaju samo profesionalne aplikacije za tekst i grafiku, rekla je docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti Ana Prodanović.

Ćirilički internet domen .SRB je naš drugi nacionalni domen i, posle ruskog .RF, to je drugi internet domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012.

KOMENTARIŠI