Električni lampioni kojima se kite jelke ove godine su lošijeg kvaliteta nego ikada i bukvalno su opasni po život, upozoravaju agencije za zaštitu potrošača! Prema tvrdnjama stručnjaka, ti ukrasi su toliko loše proizvodnje da bez problema mogu da izazovu požar ili strujni udar!

Većina ovih ukrasa može se naći na tezgama i u kineskim radnjama, a svaki treći je neispravan i može izazvati tragične posledice.

Pijace i buvljaci

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da lampioni mogu začas da zapale kuću ukoliko u neposrednoj blizini ukrasnih sijalica viri makar jedna žičica iz kabla.

– Kupci najčešće pazare najjeftinije ukrase na pijaci i buvljacima i ne razmišljaju koliko je to opasno. Neispravni kablovi mogu lako do dovedu do kratkog spoja i da naprave pravu havariju – upozorava Papović.

On naglašava da svaka kutija sa lampionima u prodavnici mora imati atest u pakovanju kojim se garantuje da su bezbedni za korišćenje.

– Inspektori takođe moraju češće da obavljaju kontrole, pogotovo u kineskim radnjama, koje ne bi smele da imaju u ponudi tu robu bez deklaracije, kao ni produžene kablove ni slične proizvode – kaže Popović.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ističe da građani moraju obavezno detaljno da pregledaju lampione pri kupovini i da prijave inspekciji sve nepravilnosti.

– Ovakva roba mora da ima deklaraciju, datum proizvodnje, poreklo sijalica, mere bezbednosti i upozorenja na pakovanju, jer je reč o proizvodima za struju. Poželjno je da se čuva fiskalni račun, jer je to jedini način da se vrati neispravna roba i da se dokaže kupovina.

Kontrola u toku

Republički tržišni inspektori su pre mesec dana krenuli u kontrolu novogodišnjih lampiona, u okviru sezonske aktivnosti bezbednosti niskonaponske opreme.

Slaviša Petković, načelnik Odeljenja za kontrolu usaglašenosti i bezbednosti proizvoda, kaže da sijalice moraju biti usklađene sa evropskim propisima.

– Proveravaćemo ukrasne sijalice, ali i LED panele i svetlo. Uzeli smo uzorke i očekujemo prve analize – kaže Petković.

On dodaje da ukrasne svetiljke moraju da imaju znak usaglašenosti (CE), što znači da je proizvod usaglašen sa bitnim zahtevima i tehničkim propisima. Tu oznaku stavlja proizvođač ili uvoznik.

– Kupci bi trebalo od prodavaca da traže da im pokažu sijalice, i ukoliko imaju i najmanju sumnju, da u toj radnji ne kupuju proizvod – kaže on.

KOMENTARIŠI