Obeležen 6. Dan borbe protiv bele kuge u Požarevcu

Obeležen 6. Dan borbe protiv bele kuge u Požarevcu

Uzevši u obzir da se ova manifestacija godinama unazad održava pod blagoslovom manastira Hilandar, učesnike je pozdravio i poverenik ove srpske svetinje, Miloš Stojković

Manifestacija je počela sa prijemom u Svečanim salonima Gradskog zdanja, gde je brojne goste iz čitave Srbije pozdravio predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić.

Foto: Grad Požarevac

On je istakao da je borba protiv bele kuge izdignuta na nacionalni nivo što potvrđuje i uključivanje predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića. Država je preduzela niz mera kao pomoć za majku i decu ali je to učinio i Grad Požarevac: „U ovoj godini određeno je da iznos od 40.000 dinara pripada porodicama u kojima se rodi prvo dete, blizanci, trojke, četvorke, isti iznos određen je za čestitke koje dobijaju majke za prva tri deteta rođena u Novoj godini u Opštoj bolnici Požarevac.

Foto: Grad Požarevac

Odlukom je propisano da se iz gradskog budžeta regresira 50 odsto cene boravka blizanaca, trećeg i svakog narednog deteta u vrtiću. Pravo na kompletno regresiranje troškova imaju porodice sa decom sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja i deca iz materijalno ugroženih porodica, odnosno korisnici socijalne novčane pomoći. Pravo na novčanu naknadu od 250.000 dinara ostvaruju deca roditelja koji je poginuo prilikom vršenja službene dužnosti na zaštiti i spasavanju ljudi, materijalnih i kulturnih dobara. Takođe grad je obezebdio i auto sedišta za sve novorođene bebe sa teritorije Grada Požarevca, ta akcija je pokrenuta prošle godine i nastaviće se ubuduće.“

Ilić je iskoristio priliku da pozove sve privrednike da se priključe akciji Kartica 3 PLUS i tako pomognu porodicama sa troje i više dece, a svojim klijentima i mušterijama pokažu na delu da su firma koja brine o Srbiji.

Inače, Dan borbe protiv bele kuge se održava po drugi put u Požarevcu a sama akcija je nastala u mestu Smoljinac. Idejni tvorac ove manifestacije Saša Stević je istakao, da ne želi da sa ovog skupa, pošalje  poruku da majke moraju da rađaju, da su žene mašinerija za rađanje. Već želi da upozori da moramo da se vratimo tradicionalnim porodičnim vrednostima i da samo tako može da nas bude više.

Foto: Grad Požarevac

Podršku manifestaciji dao je i dramski umetnik Milan Lane Gutović.

Nakon prijema je održana i Akademija o natalitetu u Centru za kulturu na kome su učestvovali brojni gosti iz čitave Srbije. Skup je dobio blagoslov od episkopa požarevačko – braničevskog dr Ignatija, koji zbog obaveza nije prisustvovao akademiji.

Završni deo programa održan je kod Sportske hale gde su u bogatom kulturno umentičkom programu učestvovali mališani iz požarevačkih osnovnih škola i vrtća, sa gostima iz Beograda.

Foto: Grad Požarevac

Na ovom delu 6. Dana borbe protiv bele kuge prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak, koji je naglasio da je Požarevac glavni grad Srbije, jer se bori protiv bele kuge i da će Srbija u toj borbi pobediti.

Uzevši u obzir da se ova manifestacija godinama unazad održava pod blagoslovom manastira Hilandar, učesnike je pozdravio i poverenik ove srpske svetinje, Miloš Stojković.

KOMENTARIŠI