Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovao je danas obeležavanju 19 godina od pogibije bivšeg komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, general-pukovnika Ljubiše Veličkovića, u njegovom rodnom selu Crljencu, u opštini Malo Crniće.

Tom prilikom Đurić je položio venac na spomenik general-pukovnika Veličkovića, koji je poginuo 1. juna 1999. godine tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Vence su položili i članovi porodice kao i predstavnici opštine Malo Crniće.

Foto: Kancelarija KiM

„Srbija nikada neće zaboraviti njegovo junaštvo i žrtvu koju je podneo za celu Srbiju“, rekao je Đurić i dodao da će pokrenuti inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Srbije ponese ime general-pukovnika Veličkovića.

Pored direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, obeležavanju godišnjice pogibije general-pukovnika Veličkovića prisustvovali su predstavnici opštine malo Crniće na čelu sa Mališom Antonijevićem i predstavnici RV i PVO Vojske Srbije, generalovi saborci, prijatelji i članovi porodice.

Ljubiša Veličković je rođen 01.03.1946. godine u Crljencu. Kao odličan đak osnovne škole, opredeljuje se za odlazak u vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru. Upisuje se u 1. klasu i završava je 1963. godine kao prvi u rangu. Nakon toga, Ljubiša Veličković završava najviše vojne škole, KŠŠ RViPVO sa odličnim uspehom i KŠŠO RViPVO i čuvenu rusku GŠA „VOROŠILOV“ sa visokim uspehom.

Obavljao je niz visokih komandnih i odgovornih dušnosti u našem RViPVO i Ministarstvu odbrane. Bio je komandant Korpusa RViPVO, Načelnik inspekcije borbene gotovosti u K-di RViPVO, Direktor SUKL, Načelnik generalštabne Akademije VJ, Načelnik sektora RViPVO u GŠ VJ, Komandant RViPVO, zamenik saveznog ministra za NO i u agresiji NATO alijanse na SRJ, pomoćnik NŠ VK VJ za RViPVO. U letačkoj službi postigao je sve što je u tadašnjoj državi pilot mogao da postigne.

General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru. Pri tome je bio za primer, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, uporan i disciplinovan, strog ali i pravičan prema sebi i potčinjenima, odgovoran i savestan, tih ali i energičan, širokih pogleda i interesovanja.

Na jednom od mnogobrojnih zadataka, prilikom obilaska jedne RJ na vatrenom položaju, u rano jutro, neposredno iza ponoći 01.06.1999. godine, izgubio je život od eksplozije neprijateljeve rakete vazduh-zemlja. General-pukovnik Ljubiša Veličković je jedini komandant ratnog vazduhoplovstva i general tako visokog čina i položaja, koji je poginuo u ratu na vatrenom položaju. Svojim hrabrim držanjem, časnim i nesebičnim zalaganjem, stao je u red vrhunskih oficira i ostao svetli primer u odbrani slobode.

KOMENTARIŠI