Obeležen DAN prosvetnih radnika i u POŽAREVCU

Obeležen DAN prosvetnih radnika i u POŽAREVCU

DAN PROSVETNIH RADNIKA, 8.NOVEMBAR.

„Sitni su oni ljudi koji učitelja za sitno smatraju“  (Dositej Obradović)

Po Ujedinjenim nacijama Svetski dan prosvetnih radnika je 5. oktobar, i on se svake godine obeležava širom sveta. Ideja o tome začeta je, kako se najčešće naglašava, u Indiji 1962. godine, a pošto je 1994. UNESCO prepoznao značaj obeležavanja datuma te vrste, Dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta, u preko 100 zemalja, mada se dan obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje.

Kao dan prosvetnih radnika u Srbiji,  obeležava se 8. novembra, odnosno, Mitrovdan, nepouzdan dan rođenja Vuka Karadžića.
Dodatnu zabunu unosi činjenica da je u 18. veku, kada je on rođen, razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara bila 11 dana, a ne kao sada 13, što znači da datum rođenja Vuka Karadžića ne pada na 8. novembar, nego dva dana ranije.

Dan prosvetnih radnika u Požarevcu obeležen je u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac uz brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života Požarevca, a gradonačelnik Bane Spasović jer kratko na svojoj facebook stranici napisao:

“Дан просветних радника и Новембарски дани културе – Свечана академија. Поносан сам на просветне и културне раднике нашег града. #Požarevac”

 

KOMENTARIŠI