Obeležen Dan zaštite od požara u Požarevcu, Đorđević: Teška godina za nama...

Obeležen Dan zaštite od požara u Požarevcu, Đorđević: Teška godina za nama /FOTO, AUDIO/

Danas, 07. oktobra u Svečanim salonima Gradskog zdanja gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa saradnicima organizovao je prijem za pripadnike Vatrogasno spasilačkih jedinica, povodom obeležavanja Dana zaštite od požara u Republici Srbiji

Danas, 07. oktobra u Svečanim salonima Gradskog zdanja gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa saradnicima organizovao je prijem za pripadnike Vatrogasno spasilačkih jedinica, povodom obeležavanja Dana zaštite od požara u Republici Srbiji.

Dan Zaštite od požara obeležava se 7. novembra jer je tog dana davne 1834. godine ministar unutrašnjih poslova, Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, sačinio i potpisao „Uredbu o gašenju požara“, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranja Vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Foto: B.P.

U noći između 6. i 7. novembra 1834. godine u Kragujevcu, tadašnjoj predstonici Kneževine Srbije, dogodio se veliki požar u kojem je izgorelo 11 dućana.

Ovaj događaj bio je neposredni povod da knez Miloš naredi Đorđu Protiću, popečitelju Vnutrenih dela, izradu akta kojim bi se u Srbiji regulisalo pitanje gašenja požara i preventivne zaštite od požara.

Foto: B.P.

Na današnjem prijemu u svečanim salonima prisutnima se obratio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, kao i Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Požarevca.

“Voleo bih da sam u prilici da kažem da za vas nije bilo puno posla, ali nažalost to nije slučaj. Sva dešavanja u prethodnih meseci, nedelja, nas je demantovalo i činjenica da je vaš poziv težak i odgovoran, ali i otežan zahvaljujući nemaru pojedinaca…

Bane Spasović, Foto: B.P.

Ipak ono što nalazim kao poražavajuće je da je jedan broj sugrađana zamerio našim vatrogascima na brzini gašenja ovih požara na njivama, ne poštujući i ne uvažavajući veliku žrtvu i tešku situaciju u kojoj se nalaze, ne shvatajući stepen njihove odgovornosti zbog onoga što su oni učinili, a to je paljenje na svojim njivama. Ova količina hrabrosti i požrtvovanje ovih ljudi je visoko iznad nivoa njihove opremljenosti i visine njihovog ličnog dohotka”, rekao je između ostalog Spasović.

Podsećamo da je tokom nedavnog uručenja vozila za saobraćajnu policiju gradonačelnik rekao da će jedno specijalizovano vozilo biti poklonjeno Vatrogasno-spasilačkoj jedinici, što je i ovom prilikom Spasović potvrdio.

Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Požarevca zahvalio se na svečanom prijemu koji je organizovao Grad Požarevac i rekao da je za nama prosto jedna teška godina.

“Imali smo niz događaja koji nisu bili izraženi u nekom ranijem periodu, imali smo dve velike bujične poplave u Petrovcu i Žagubici. Svedoci smo nekih pojava kao što je spaljivanje na otvorenim prostorima, gde smo imali i žrtve.

Goran Đorđević, Foto: B.P.

Imali smo intervencije sa opasnim materijama u Golupcu pri prevrtanju kamiona sa gasom, požar na naftnim bušotinama, a sve je to iziskivalo dosta rada i napora ove službe, naglasio je Đorđević.

Opširnije u audio prilogu:

KOMENTARIŠI