PODELI
Upozorenje vozačima na potencijalni susret na putu/Centar za krš i speleologiju

Šišmiši su stali rame uz rame sa domaćim i divljim životinjama – u Bosni i Hercegovini, i oni se sada nalaze na saobraćajnim znacima kojima se vozači upozoravaju da uspore.

Organizacija Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva postavila je kod pećine Ponikva, u blizini Vareša i Olova, severno od Sarajeva, jedinstveni saobraćajni znak jer jedino na ovom mestu u Bosni i Hercegovini žive dve retke vrste šišmiša.

“Zabeležili smo dva stradanja šišmiša za koje znamo – a to znači da ih ima mnogo više jer smo se mi zatekli u trenutku samo ova dva. 

Inače njihove leševe pokupe kune, lisice, i njihov broj je mnogo veći”, kaže za BBC na srpskom Jasminko Mulaomerović iz Centra za krš.

Posebno ih je ugrozila – modernizacija tunela.

Nova svetla i asfalt doprineli su da se vozila kreću neuporedivo brže, što životinjama daje malo prilike da izbegnu kobni susret.

“Na nekim mestima, tunel u pećini je toliki da bukvalno samo šleper može da prođe – šišmiš koji izlazi iz svojih kanala nema šanse da ga izbegne.” 

Mulaomerović kaže da je pećina Ponikva posebna i po činjenici da je jedna od pet na svetu kroz koju čitavom dužinom prolazi tunel.

KOMENTARIŠI