Foto: A.K. // Privatna arhiva

U ataru sela Kula, u opštini Malo Crniće, na brdu Vranjevac, gde se nalazi istoimeni spomen-kompleks, danas je obeležena 105. godišnjica bitke koja se odigrala upravo na ovom brdu, o čemu svedoče brojni rovovi, koji, kako kaže legenda, natopljeni krvlju junaka, nikada nisu zarasli travom.

Foto: A.K. // Privatna arhiva

Veliki broj žitelja kako Kule, tako i okolnih seoskih naselja, čiji su očevi i dedovi ostavili svoje živote na ovom brdu, došli su da odaju počast i naklone se najvećim srpskim borcima.

Vence su na spomen obeležje postavili predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, lokalne samouprave, predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, kao i predstavnici Mesne zajednice Kula, i prosvetni radnici osnovne škole “Milisav Nikolić” Boževac.

Foto: A.K. // Privatna arhiva

Prisutnima se obratio predsednik opštine Malo Crniće, koji je kazao da Srbija nikada nije prva napadala, već se kroz istoriju uvek samo branila od napada, i raznih neprijatelja, koji su imali želju da pokore svetu srpsku zemlju, ali im srpski vojnik to nikada nije dozvolio.

Predsednik udruženja potomaka ratnika opštine Malo Crniće 1912-1920, Goran Dačić, dao je osvrt na istorijski tok borbi, koje su se odvijale kako na području opštine Malo Crniće, tako i na području cele Srbije.

Prigodnim kulturno-umetničkim programom, u kome je učestvovao i hor manastira Rukumija, kao i dramski umetnici Lepomir Ivković i Boško Puletić, stavljena je tačka na ovogodišnje obeležavanje ovog važnog datuma.

KOMENTARIŠI