Obeležena slava crkve Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu

Obeležena slava crkve Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu

Foto: B.P.

Kostolačka crkva proslavlja svoju slavu, svog zaštitnika Svetog Maksima Ispovednika.

U crkvenom zdanju služena je Sveta liturgija, kojoj je pored građana prisustvovao i Serdžo Krstanoski, predsednik Gradske opštine Kostolac, uz poštovanje svih preporučenih preventivnih i zdravstvenih mera.

Predsednik Krstanoski uputio je čestitku Crkvenoj opštini „Novi Kostolac“ povodom proslave crkvene slave Svetog Maksima Ispovednika, kao i vernicima kojima je ovaj svetac krsna slava:

,,Upućujem najsrdačnije čestitke našoj kostolačkoj Crkvenoj opštini, našem sveštenstvu – starešini crkve, svešteniku Dejanu Lazarevu, svešteniku Ivanu Filipoviću, ovogogodišnjem kolačaru, kao i svojim sugrađanima kojima je danas krsna slava, sa željom da Sveti Maksim Ispovednik donese puno zdravlja, sreće i uspeha. Da u duhu naše vere, tredicije, naših običaja, poštujući istorijske vrednosti, proslavimo ovaj praznik u miru, spokojstvu, blagostanju i veselju.“ – istakao je Krstanoski.

Podsetimo, Crkva Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu je jedina Crkva u Srbiji koja je posvećena ovom svetitelju, koji je u sedmom veku dao veliki doprinos razvoju bogoslovske misli. Po blagoslovu Episkopa braničevskog G. Ignatija u julu 1999. godine počelo je zidanje Crkve, čiji je projektant g. Radoslav Prokić arhitekta iz Kragujevca. 12. septembra 1999. godine svečano osveštao temelje Crkve, nakon čega dolazi do kratkog prekida radova, koji su nastavljeni u aprilu 2001. godine.

Uporedo sa zidanjem Crkve kao građevine, tekao je i proces oživljavanja liturgijske zajednice. Prva Liturgija služena je 6. maja na Đurđevdan i od tada se Liturgije redovno služe nedeljom i praznicima.

Zahvaljujući znamenitom ikonopiscu iz Atine protojereju Stamatisu Sklirisu, Crkva Svetog Maksima Ispovednika poznata je i po freskopisu. U periodu od 2006-2010. godine oslikane su sve tri apside u Crkvi i to sledećim redom: Severna apsida sa kompozicijama Stvaranja sveta i Stvaranja Adama i Eve oslikana je 2006. i 2007. godine; Oltarska apsida sa kompozicijama Eshatološki Hristos i Apostoli na saprestolima oslikana je 2008. i 2009. godine; Južna apsida sa kompozicijama Večna Liturgija, Tajna Večera, Sveti Ratnici i Liturgijski i neliturgijski način života oslikana je 2010. godine. U julu 2019. godine protojerej Stamatis Skliris zajedno sa svojim pomoćnikom Haralambosom, oslikao je scenu Vaskrsenja Hristovog. To je za sada poslednja freska koja je oslikana u ovoj Crkvi.

Dana 21. oktobra 2012. godine svečano je osvećena Crkva, a tom događaju je prisustvovao jedan od najvećih savremenih pravoslavnih teologa Mitropolit pergamski Jovan Zizjulas.

U porti Crkve nalazi se prelepa fijala, koja je sagrađena 2001. godine u znak zahvalnosti zbog nastavka radova, koji su bili nakratko prekinuti. Ona je freskopisana u julu 2020. godine zahvaljujući ikonopiscima Igoru Stojanoviću i Ivani Veličkov koji su oslikali sledeće kompozicije: Krštenje Hristovo i Sveto Pričešće, Svetog Maksima Ispovednika, Svetog Prokopija i Onisima, starca Pajsija svetogorca i Svetu braću Ćirila i Metodija.

Prvi sveštenik novoformirane Pravoslavne Crkvene Opštine „Novi Kostolac“ bio je Aleksandar Mihailović. On je od oktobra 1997. godine, pa sve do aprila 2014. godine započeo proces oživljavanja i formiranja ove parohije, kada na njegovo mesto dolazi sveštenik Nenad Lazarević. Na ovoj parohiji on provodi pune četiri godine, kada se posle duge i teške bolesti upokojio 20. decembra 2018. godine. Nakon toga ovu parohiju opslužuju sveštenici Dejan Lazarov, koji je i starešina Crkve i Ivan Filipović.

KOMENTARIŠI