U februaru biće postavljeni temelji stubova vetroparka Kostolac

U februaru biće postavljeni temelji stubova vetroparka Kostolac

Foto: Pixabay / MarkoGrothe / ilustracija

Početak pripremnih radova za izgradnju vetroparka Kostolac, snage 66 megavata (MW), u atarima sela Ćirikovac, Klenovnik, Petka i Drmno, obeležila su geomehanička istraživanja tla koja podrazumevaju i bušotine na mestima gde je planirano postavljanje vetrogeneratora, trafostanice i priključnog razvodnog postrojenja.

Pomenuta istraživanja neophodna su jer bi trebalo da pokažu kvalitet i stabilnost tla, te ukažu na potencijalnu pojavu podzemnih voda. Po njihovom okončanju, na osnovu dobijenih rezultata, obaviće se i projektovanje.

„Očekuje se da izrada temelja vetrostubova počne u februaru. Planirano je 20 vetrogeneratora i 20 stubova, zatim izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže. Prvi na redu su razvodno postrojenje i trafostanica, koji će se nalaziti na lokaciji Drmno, dok je započeta izgradnja puteva preduslov za fizički prilaz svakoj poziciji vetrogeneratora“, izjavio je za Novosti rukovodilac projekta Predrag Đorđević.

Opremu će, shodno ugovoru potpisanom u aprilu, za 103,7 miliona evra isporučiti firma Siemens Games. Njen transport obavljaće se specijalnim kamionima sa 10 osovina, dugačkim oko 60 metara, trasom od luke Smederevo do svake od četiri lokacije. Rok za završetak svih radova ističe u septembru 2024. godine, kada bi kompletno postrojenje trebalo da bude pušteno u rad. Potom na red dolazi pribavljanje upotrebne dozvole.

Studijom opravdanosti predviđeno je da godišnja proizvodnja premaši 150 miliona kilovat-sati (kWh) struje.

Izgradnja vetroparka Kostolac predstavlja pilot-projekat EPS-a – prvi takvog tipa koji realizuje ovo preduzeće.

„Dobro je što u ogranku TE-KO Kostolac imamo veliki prostor, oko pet kvadratnih kilometara zemljišta, koje je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, što je jedan od preduslova za podizanje postrojenja u kojem će se energija dobijati iz obnovljivih izvora“, ističe Đorđević.

Stubovi sa vetrogeneratorima, računajući i njihove propelere, dostizaće visinu od oko 180 metara, a biće postavljeni na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka TE-KO Kostolac.

KOMENTARIŠI