Objavljeno koliko će od 1. januara koštati kilovat-čas struje

Objavljeno koliko će od 1. januara koštati kilovat-čas struje

Foto: Pixabay / ilustracija

Agencija za energetiku objavila je nove cene struje i gasa za domaćinstva koje će važiti od 1. januara iduće godine. Tako ćemo električnu energiju plaćati, u proseku, 12,4 dinara po kilovat času sa porezima i taksama.

Cena kilovat-časa u najjeftinijoj tarifi najniže, zelene zone, trenutno je 1,724 dinara, a od 1. januara biće 1,896 dinara, stoji u novom cenovniku.

U višoj dnevnoj tarifi zelene zone cena kWh sa sadašnjih 6,896 dinara, od januara poskupljuje na 7,584 dinara, što je rast cena, u oba slučaja – za 9,98 odsto.

U nešto skupljoj, plavoj zoni, gde se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kWh, cena jeftine struje obračunava se se trenutno po 2,586 dinara po kWh, a od januara će biti 2,844 dinara.

„Skuplja“ struja u plavoj zoni obračunava se po 10,344 dinara, a prema novom cenovniku biće 11,376 dinara.

I u ovoj tarifi, u oba slučaja, cene kilovata poskupljuju za 9,98 odsto.

Agencija za energetiku u utorak je odobrila poskupljenje električne energije – u proseku za osam odsto, a dan kasnije u Službenom glasniku objavljena je Odluka o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje (domaćinstva i mali kupci).

Kako je navedeno u saopštenju Agencije, prosečna cena kilovat-časa, bez poreza i taksi, biće 8,796 dinara, a trenutno je 8,144 dinara po kWh (bez poreza i taksi). Sa porezom i taksama cena kilovat-časa dostiže od januara prosečnu cenu od 12,4 dinara.

KOMENTARIŠI