13.4 C
Pozarevac,RS
28.05.2024.
Obnova Galerije M.P. Barili posle 63 godine

Obnova Galerije M.P. Barili posle 63 godine

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je ugovore ukupne vrednosti 6,3 miliona evra za sanaciju i adaptaciju Velike koncertne dvorane Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, rekonstrukciju i dogradnju Galerije Milene Pavlović Barili u Požarevcu, kao i adaptaciju i prenamenu Doma vojske u Leskovcu u multifunkcionalnu Gradsku koncertnu dvoranu i Muzičku školu.

Gojković je ugovore potpisala u Ministarstvu kulture sa ministrom za javna ulaganja Markom Blagojevićem, upravnikom Zadužbine Ilije M. Kolarca Aleksandrom Pekovićem, gradonačelnikom Grada Požarevca Sašom Pavlovićem i zamenicom gradonačelnika Leskovca Lidijom Dimitrijević.

„Ovo je izuzetno značajno, danas je praznik kulture, budući da smo potpisivanjem tri ugovora- sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca, gradom Požarevcem i gradom Leskovcem, ozvaničili Odluku Vlade Republike Srbije da izdvoji iz kreditne linije Banke Saveta Evrope 6.300.000 evra za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata posvećenih kulturi“, naglasila je Gojković.

Gojković je naglasila da će Grad Požarevac dobiti 3,5 miliona evra za rekonstrukciju stare Galerije Milene Pavlović Barili, ali i izgradnju potpuno novog objekta.

„To će biti jedno velelepno zdanje u kome će konačno moći da se na jednom mestu izlože sve slike, crteži, ali i predmeti, prepiska, fotografije koji pripadaju Mileni Pavlović Barili, koju možemo da okarakterišemo kao srpsku Fridu Kalo, sa kojom je ona svojeremeno u Njujorku izlagala na zajedničkoj svetskoj izložbi stvaralaštva upravo žena tog perioda“, poručila je Gojković.

Gojković je rekla da će radovi na obnovi i dogradnji Galerije početi odmah po ovom potpisivanju, jer je sva tehnička dokumentacija pripremljena i dozvola za izgradnju izdata i podsetila da je naredne godine veliki jubilej – 80 godina od smrti Milene Pavlović Barili, te da je ovo jedan dug Srbije prema velikoj i značajnoj umetnici.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je ukazao da je ovo veliki dan i za Požarevac i za kulturu grada, jer će posle 63 godine Požarevac imati ulaganje u Galeriju Milene Pavlović Barili.

„Podsetiću vas, davne 1961. godine Milenina majka je ostavila tu zadužbinu, zadužbinu grada, i tada je srušen jedan mali deo kuće i napravljen privremeni galerijski prostor. Mi smo taj privremeni galerijski prostor imali 63 godine, do ovog trenutka kada smo sada potpisali Ugovor sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom za javna ulaganja i konačno će naša Milena Pavlović Barili i grad Požarevac dobiti ozbiljan prostor, gde ćemo moći u budućnosti da izlažemo fundus slika, koji je zaista ogroman“, rekao je Pavlović.

KOMENTARIŠI