Đedović Handanović: Za privrednike pojeftinjuju struja i gas

Đedović Handanović: Za privrednike pojeftinjuju struja i gas

Dubravka Đedović, Foto: Urban City // I.P.

Za domaćinstva do kraja godine nema poskupljenja gasa i struje. Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da je dobra vest za privrednike da će doći do smanjena cena struje i gasa.

Do sada je ugrađeno 170.000 pametnih brojila, a cilj je da za par meseci imamo 400.000 – što je prva faza, navela je ministarka.

Danas se završava konkurs za prijavu lokalnih samouprva za novi krug subvencija za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima – za zammenu stolarije, kotlova, izolaciju i ugradnju solarnih panela.

Sa završetkom grejne sezone prestali su popusti na štednju struje, ali se nastavljju energetske povlastice za najsiromašnije.

U TENT-u A radi odsumporavnje, najmanje 10 puta biće smanjene emisije izduvnih gasova. To postrojenje već tri godine imamo u Kostolcu a gradi se i za blokove “TENT-a B”.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović je rekla da je prošle nedelje bio veliki dan i za Beograd i za Obrenovac i za sve građane koji žive u tom delu Beograda, ali pre svega i za celu Srbiju.

Dodaje da je postrojenje za odsumporavanje koje je završeno i koje je koštalo 215 miliona evra najveći ekološki projekat u Evropi na jednoj termoelektrani koja je završena u ovom momentu a treći na svetu.

To govori o njegovom značaju, ali i o značaju te termoelektrane za naš grad, za Obrenovac i uopšte za proizvodnju struje u Srbiji. Smanjenje sumpor-dioksida će biti čak 30 puta, a praškastih materija od tri do pet puta. Znači, ogroman je značaj za smanjenje zagađenja vazduha, pre svega, u našem gradu. Imaćemo postrojenje koje po svim ekološkim standardima zadovoljava i propise naše zemlje, ali i Evropske unije“, navela je ministarka energetike.

Termoelektrane po standardima EU

U Kostolcu su takva postrojenja već završena, oko 70 odsto su završeni radovi sličnog postrojenja u termoelektrani “Nikola Tesla” B.

“Praktično sledeće godine sve naše termoelektrane, odnosno 90 odsto od njih, biće potpuno po standardima Evropske unije i naših zakona kada je ekologija u pitanju, a to je praktično skoro 100 odsto iz termoelektrana proizvodnja električne energije. Naši građani mogu da budu bezbedni što se tiče emisije štetnih gasova iz naših termoelektrana, a proizvodnja će ostati stabilna“, podvukla je ona.

Pored zaštite životne sredine, ono što građane najviše zanima, to su cene energenata. Za domaćinstva nema do kraja godine poskupljenja gasa i struje, ali nema više ni popusta sa završetkom grejne sezone.

Energetske povlastice

“Još jedna dobra vest za naše građane je da nema povećanja cene ni struje, ni gasa, ali jako dobra vest za naše privrednike je da će doći do smanjenja i cene struje gasa. Za gas pričamo nekih 15 odsto, za struju za privrednike 20 odsto“, kaže Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, to će uticati i na cene usluga, i uopšte proizvoda, hrane, i svega onoga na šta energenti imaju uticaj.

Podseća da je država bila tu da zaštiti privrednike kada su cene struje išle i preko 600 evra po megavat-času.

KOMENTARIŠI