Očekuje nas lep i topao septembar

Očekuje nas lep i topao septembar

Foto: Urban City / B.P.

Posle ovonedeljnog osveženja, ponovo nas očekuje toplo vreme u septembru, najavio je za RTS meteorolog Nedeljko Todorović. Istakao je da u septembru neće biti preterano toplih dana, ali da je taj mesec jedan od stabilnijih.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da nas, posle osveženja, toplo vreme ponovo očekuje u septembru i da ćemo se ponovo sunčati i plivati.

“Biće toplih dana u septembru. Ne preterano toplih, ali one umereno visoke temperature od 25 do 30 stepeni u sunčanim danima. Septembar je poznat kao jedan od stabilnijih meseci i da ima lepih i toplih dana”, kazao je Todorović.

Kiša će, kaže meteorolog, trajati do nedelje, 29. avgusta, ali da padavine neće biti podjednako zastupljene u svim mestima.

“Ako se malo upoznate, primetićete da je u određenim regionima Evrope stabilnija situacija. Na primer, leti u Sredozemlju preovlađuje toplo, sušno vreme, nema oblačnosti, nema padavina. Neka stabilna varijanta, nema velike promenljivosti iz dana u dan. Kontinentalni deo Evrope, gde se baš mi nalazimo, uslovljen je dodatnom promenljivošću situacija zbog Dinarida, Karpata, Alpa i drugih planinskih masiva koji deformišu strujanje koje stiže u principu sa Atlantika i onda su te vremenske prilike za nijansu promenljivije nego u Francuskoj i Engleskoj”, naveo je Todorović tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Objasnio je da je zbog svih tih uslova prognoza vremena izazov za sve koji se time bave, ali da prognoza RHMZ-a ima visok procenat ostvarenja i da je u svetskom i evropskom vrhu.

“Ta nepredvidljivost stimuliše meteorologe koji se bave prognozom da mnogo više obrate pažnju na mnogo detalja koji nisu tako uočljivi negde drugde”, istakao je Todorović.

KOMENTARIŠI