Od 1. novembra zimska sezona za vozače: Šta znači M+S, a šta...

Od 1. novembra zimska sezona za vozače: Šta znači M+S, a šta su prave zimske gume?

Foto: Pixabay // ilustracija

Uoči početka zimske sezone za vozače, sajt Polovni automobili rezrešava neke nedoumice oko zimskih guma.

Kada je reč o zimskim gumama, pravu konfuziju su napravili proizvođači guma, zvanične institucije (ne samo kod nas) i mediji.

Da bismo razjasnili ovu situaciju, prvo ćemo razdvojiti ono što traži zakon (policija) i ono što je zaista važno.

Foto: Urban City

Šta traži zakon (policija) u zimskom periodu?

Po zakonu, u obavezi ste da imate sve četiri zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako su na putu sneg, led ili poledica. Pritom šara ne sme da ima dubinu manju od 4 milimetra.

Ovo su zakonski zahtevi i slični su ili isti u mnogim evropskim zemljama. Međutim, iako korišćenjem guma sa oznakom M+S ispunjavate zakonsku obavezu, to ne znači da je reč o pravim zimskim gumama!

Oznaka M+S praktično označava samo geometriju šare i ništa više. Objasnićemo ovo detaljnije.

U oznaci M+S:

a) slovo M označava “mud” na engleskom, tj. blato na srpskom

b) slovo S označava “snow” na engleskom, tj. sneg na srpskom

Piše i “sneg” (S – snow) – u čemu je onda problem?

Problem je u tome što sama oznaka M+S ne garantuje apsolutno ništa po pitanju toga kakve će guma imati karakteristike na snegu.

Naime, oznaku MS, M+S ili M&S proizvođači guma mogu po sopstvenom nahođenju da stave na svoju gumu bez ikakve odgovornosti, provere i obaveze da ispune neki standard kako se ta guma ponaša na snegu ili pri niskoj temperaturi.

Praktično ostaje samo da verujemo proizvođaču da je napravio gumu sa kojom ćemo bezbedno moći da vozimo u zimskim uslovima. Dodatnu konfuziju unosi činjenica da oznaku M+S možemo da vidimo i na nekim letnjim gumama!

Deluje paradoksalno, ali ne postoje propisi koji uređuju ovu oblast.

Da li oznaka M+S znači da je reč o gumama za sve sezone?

Ne! Oznaka M+S (MS ili M&S) se nalazi na gumama za sve sezone kao dodatna oznaka, ali to što se nalazi na nekoj gumi apsolutno ne znači da je ta guma predviđena za sve sezone.

Gume za sve sezone su posebno označene od strane proizvođača. Na primer, All Season, All Weather ili niz sledećih simbola: sunce, list, oblak sa kišom i snežna pahulja ili nešto slično.

Inače, po najnovijim zakonskim odredbama nekih zemalja EU, guma za sve sezone mora da prođe nezavisne testove i da dobije 3PMF oznaku. Tek tada može da se označi kao guma za sve sezone.

Foto: Urban City

Da li gume za sve sezone mogu po zakonu da se koriste zimi kao zimske gume?

Da, mogu – ali samo ako imaju i gore pomenutu oznaku M+S, pošto je to kod nas osnova da bi se guma smatrala zimskom.

Međutim, nije sve tako jednostavno, pošto naši propisi nisu baš najprecizniji po ovom pitanju. Konkretno – u pravilniku koji uređuje ovu oblast piše da auto mora da ima “pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.)”.

Teško je rastumačiti da li će se zimskom gumom smatrati guma koja nema M+S oznaku, ali je na njoj napisano “Snow Winter” ili nešto slično tome?

Iskreno, za sada nismo naišli na gumu namenjenu svim sezonama ili zimskoj vožnji bez M+S oznake, tako da ne bi trebalo da bude problema.

Zaista nismo želeli da dodatno komplikujemo, ali smo na pojedinim forumima naišli na vozače koji tvrde da postoje gume za sve sezone bez M+S oznake, pa smo odlučili da „raščistimo“ tu situaciju.

Najvažnije – kako da prepoznam PRAVE zimske gume?

Prave zimske gume možete da prepoznate po tome što pored oznake M+S (MS ili M&S) na boku imaju i znak planine sa tri vrha i snežne pahuljice u njoj.

Taj simbol proizvođači na gume ne mogu da stavljaju po slobodnoj volji. Guma prvo ide na zvanično testiranje u snežnim uslovima.

Dakle, gume moraju da ispune određene uslove da bi mogle da nose ovaj simbol, koji se zvanično naziva 3PMSF. Test je standardizovan i tek nakon što ga gume prođu, na njih može da se stavi pahuljica u planini, tj. 3PMSF znak.

Nećemo ulaziti u detalje testiranja, pošto prosečnom vozaču nisu od velike koristi.

Naravno, to što neka guma ima ovaj znak na boku, ne znači da je svemoćna u vožnji po snegu. Daleko od toga – to samo znači da je ispunila makar minimum neophodnih uslova na testiranju. Rezultati testiranja se ne objavljuju.

Da li gume za sve sezone mogu da imaju i simbol pahuljice u planini?

Mogu. Ukoliko prođu testiranje, proizvođač ima pravo da na te gume stavi simbol pahuljice u planini ako je guma namenjena vožnji u svim vremenskim uslovima, odnosno godišnjim dobima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI