Od 1. septembra časove osnovcima će držati i policajci

Od 1. septembra časove osnovcima će držati i policajci

Početkom školske godine 1.300 aktivnih i penzionisanih pripadnika MUP-a počeće jednom mesečno da drže časove četvrtacima i šestacima o prevenciji nasilja, narkomaniji i alkoholizmu, bezbednosti na internetu i zaštiti od požara.

Predavanja će se sprovoditi u okviru programa “Osnovi bezbednosti dece”, održavaće se jednom mesečno, a prisustvo đaka će biti obavezno, ali neće biti ocenjivanja.

– Osnova programa je primarna prevencija, odnosno informisanje dece o svim okolnostima koje vrebaju u svetu oko njih, kako da ih prepoznaju i kako da se zaštite. Pored toga, cilj je i usvajanje konkretnih veština kako da postupaju u određenim situacijama koje će im biti predočene – kažu u MUP-u.

“Politika” prenosi da u policiji kažu da žele da se deca zainteresuju za problematiku bezbednosti.

Predavanja će držati 1.300 policijskih službenika iz svih sektora policije, kao i penzionisani pripadnici MUP-a koji su prošli obuku za rad sa decom. Kako su objasnili u MUP-u, u školama u kojima će predavati penzioneri, oni će biti samo podrška policijskom službeniku koji je u radnom odnosu.

– Na osnovnom nivou, u IV razredu, deca će usvajati osnovna znanja o svakoj od tema i kako da prepoznaju znake negativnih društvenih pojava koje ih mogu ugroziti. Važno je da razumeju da je to nešto loše, neprihvatljivo, da nije dozvoljeno vršnjačko nasilje, konzumiranje droge ili alkohola. U šestom razredu istih osam tema obrađuje se na višem, naprednom nivou. Tada će deci na praktičnim primerima biti objašnjeno kako se treba ponašati u kojoj situaciji i zašto – kažu u MUP-u.

Pomoću đacima prijemčivih prezentacija, uključujući video snimke i kratke radionice, deca će na konkretnim primerima steći potrebna znanja.

– Na primer, na temu bezbednog korišćenja interneta, dobiće konkretne preporuke kako da se zaštite, da ne prihvataju zahteve za prijateljstvo od osoba koje ne poznaju, da ne pristaju na sastanke s osobama koje ne znaju, ne ostavljaju lične podatke, ne odgovaraju na zlonamerne i nepristojne ponude. Takođe, na temu nasilja, biće im objašnjeno koje sve vrste nasilja postoje i kako izbeći svaku od njih, kome mogu da ispričaju probleme, da na nasilje ne odgovaraju nasiljem, kako da izbegnu svađu – navode u policiji.

Predavanja će se održavati na času razredne nastave, a plan MUP-a i Ministarstva prosvete jeste da projekat zaživi i preraste u predmet, a u planu je i izrada priručnika koji će dobiti svaki učenik.

KOMENTARIŠI