Od početka godine 40 kruzera pristalo kod Golupca

Od početka godine 40 kruzera pristalo kod Golupca

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji za pet meseci ove godine pristalo je 365 kruzera, što je 4,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Agencije za upravljanje lukama.

Na kruzerima je bilo 46.674 putnika, 44 odsto više nego od januara do početka juna prošle godine. Najviše pristajanja bilo je u Beogradu 153, u Novom Sadu 97, Donjem Milanovcu 65 i u Golupcu 40.

Pristanište u Smederevu dočekalo je četiri kruzera, a prvi je pristao i na novootvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici. Iz agencije je navedeno da je investirano u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu, Šapcu i Ramu, a planirano je da ove lokacije budu otvorene za doček kruzera do početka nautičke sezone 2024. godine. Sa Vladom Srbije pokrenut je projekat „Zaplovi Srbijom”, čiji je cilj izgradnja marina, međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj.

Kroz taj projekat radiće se i na podizanju svesti građana i lokalnih samouprava o ekonomskim i društvenim prednostima razvoja nautike.

Planirano je da u narednom periodu budu pokrenute prve investicije i to u izgradnju marine u Velikom Gradištu i bagerovanje na lokacijama budućih marina u Smederevu i Kladovu. „Projekat će znatno doprineti povećanju prihoda od vodnog putničkog saobraćaja, povećanju broja domaćih i inostranih turista koji našu zemlju obilaze sa reka, kao i pozicioniranju Srbije na nautičkim kartama Evrope i sveta”, rekli su iz Agencije za upravljanje lukama.

KOMENTARIŠI