Od sledeće godine besplatna vakcina protiv raka grlića materice

Od sledeće godine besplatna vakcina protiv raka grlića materice

Foto: Pixabay // ilustracija

Svakoga dana jedna žena umre, a četiri obole od raka grllića materice. Naša zemlja je treća u Evropi po broju obolelih žena od kancera grlića materice potvrdila je dr Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

“Ova vrsta kancera direktna je posledica redovnosti odlaska na ginekološke preglede, naglasila je dr Ana Jovićević za domaće medije.

“Redovni preventivni pregledi se porpuštaju i ne znam zašto je to tako kada svaki Dom zdravlja u našoj zemlji ima ginekologa i službu za zaštitu zdravlja žena. Ono što može biti prekretnica u prevenciji raka grlića materice je HPV vakcina. Njome bismo mogli da iskorenimo ovu vrstu maligne bolesti”, naglasila je dr Jovanović

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavljeno je da će ova vakcina od naredne godine biti besplatna u Srbiji.

“Do sada, roditelji su za vakcinu plaćali 120 evra po dozi, a potrebno je da dete primi dve ili tri doze vakcine , objasnila je dr Jovićević.

“Vakcina će se u našoj zemlji, prema najavama, davati deci od 12 godina i mladima do 19 godina, a inače je bezbedna za primenu kod dece starije od devet godina. Očekujem da ova vakcina bude i obavezna. Ona je izuzetno bezbedna za primenu i uverena sam da njome možemo iskoreniti rak grlića materice.

Govoreći o svom iskustvu sa ovom bolešću pacijentkinja Violeta Ivković je istakla da je pobedila bolest i da je živa samo zato što je redovno išla kod ginekologa

“Prošlo je 30 godina otkako sam lečena i izlečena od raka grlića materice. Redovno sam išla na kontrole, na šest meseci, i nisam imala nikakve simptome. Majka sam troje dece i smatrala sam da je moja obaveza da brinem o svom zdravlju. U 36. goldini na redovnom pregledu uočena mi je ranica na grliću za koju se nakon biopsije ispostavilo da je kancer”, ispričala je Ivkovićeva.

Kako je kazala, rak je otkriven na vreme.

Violeta je naglasila i da njene kćerke idu redovno na preglede a da će njene unuke sigurnio primiti HPV vakcinu.

KOMENTARIŠI