Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 odbranila je titulu šampiona sveta na šampionatu u Manili, pošto je u finalu pobedila Holandiju 16:13.

Srbija je vladavinu planetom “3 na 3” produžila bar do 2019. godine. U finalu Svetskog kupa sporta koji je prošle godine primljen u olimpijsku porodicu, kvartet “orlova” – Dušan Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Stefan Stojačić – pobedio je Holandiju sa 16:13 i tako vezao treću svetsku krunu, odnosno četvrtu u svih pet planetarnih okupljanja.

Sam početak duela naših momaka protiv tima koji su pobedili i u prošlogodišnjem finalu, ali im i održali čas basketa, najavilo je žestokih deset minuta igre, bazirane na obostranoj čvrstoj odbrani.

Do poslednjih 180 sekundi rival je, uglavnom sa linije penala, diktirao rezultat, koji se poen ili dva kretao u njihovu korist.

Ali onda su na scenu stupili po mnogima najbolji basketaš sveta, Bulut i Stojačić. Na Dušanovih uzastopnih pet poena, Stefan je nadovezao tri (13:11), da bi Savić košem pod faulom (15:11) minut pre kraja stavio zlatnu tačku na šampionski “izlet” Srbije u Manilu.

Prethodno, srpska reprezentacija, kojoj je ovo četvrta planetarna kruna (2012, 2016, 2017, 2018), u polufinalu je dvojkom Majstorovića pobedila Poljsku (21:19), a u četvrtfinalu deklasirala Mongoliju (21:8).

U borbi za treće mesto Slovenija je bila bolja od Poljske (21:16).

Svetsku kup 2019. godine biće održan u Holandiji.

ITALIJANKE SVRGNULE RUSKINjE

Što se dama tiče, Ruskinje nisu uspele da odbrane prošlogodišnje zlato iz Nanta, jer su u finalu poražene od Italije (16:12), dok je bronzana medalja pripala Francuskoj, koja je bila bolja od Kine (21:12).

KOMENTARIŠI