Fidel Kastro je vladao Kubom gotovo pola veka, a tek 2008. godine je preneo ovlašćenja mlađem bratu Raulu koji je počeo reforme na Kubi. Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsednik i premijer Kube.

Na drugoj strani, Kastra deo stanovnika Kube, ali i mnogo veći deo zapadnog sveta, vidi kao diktatora i lidera koji je nemilosrdno gušio svaku opoziciju.

Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja Batisti, da bi nakoni izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u revoluciju i dospeo na vlast posle trogodišnje gerilske bitke.

Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine je bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio senku opasnosti od nuklearnog rata – dozvolio je da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmeste na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

I pre nego što su američki špijunski avioni snimili rakete u okolini San Kristobala, Džon F. Kenedi je bio svestan na čijoj je strani Kuba.

“Ja sam marksista i lenjinista, i biću to do kraja svog života”, poručio je celom svetu 1961. godine.

Od tada traje američka blokada, koja je na neki način “zamrzla” Kubu u vremenu i Fidelovu zemlju načinilo jedinstvenom na svetu.

Jedinstven je bio i njen dugogodišnji lider, koji je uspeo da za pet decenija vladavine preživi nekoliko američkih atentata, kao i bezbroj “lažnih vesti” o smrti u godinama u kojima se borio sa bolešću.

Fidel Kastro će ostati upamćen i po svojim višečasovnim govorima, a jedan od poslednjih je održao u aprilu, kada je i rekao da mu se bliži smrt.

“Uskoro ću napuniti 90 godina, što nisam ni sanjao. Uskoro ću biti kao svi drugi. Na svakoga dođe red”, rekao je Kastro.

Osim povremenih kolumni u novinama, Fidel Katro se od nedavno praktično povukao iz političkog života, prenosi BBC-a.

U aprilu je održao jedan od poslednjih govora na kongresu državne Komunističke partije, gde je priznao da je u poodmaklim godinama, ali da je kubanski komunistički koncept i dalje validan, i da će kubanski narod “biti pobednik”.

KOMENTARIŠI