Umro milijarder Dejvid Rokfeler

Umro milijarder Dejvid Rokfeler

Milijarder Dejvid Rokfeler preminuo u 101-oj godini, prenose svetski mediji

On je bio američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prema podacima časopisa Forbs, vrednost njegove imovine je oko 2 milijarde dolara.

 Rođen je u Njujorku i namlađi je od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil-a, kompanije koja je zbog protivzakonitog stvaranja monopola 1911. godine odlukom vlasti SAD bila prisilno razdeljena na 34 kompanije.

Tokom života je Dejvid Rokefeler uspeo je da ostvari uticaj dostojan nasleđa jedne od najmoćnijih kapitalističkih dinastija u istoriji.

Pre dve godine uspešno je podneo operaciju presađivanja šestog srca.

Biografija

Detinjstvo je proveo u miljeu obeleženom neizmernim luksuzom – devetospratna kuća Rokfelerovih bila je najskuplje i najluksuznije zdanje u Njujorku, a porodica je posedovala još nekoliko dvoraca.

Diplomirao je 1936. godine na univerzitetu Harvard, nakon čega počinje da radi u porodičnoj banci u Londonu i pohađa postdiplomske studije na jednako uglednoj London School of Economics – koja u to vreme prima od Rokefelerovih tako značajnu finansijsku potporu da LSE dobija nadimak “Rockefeller Baby”.

Doktorat iz područja ekonomske nauke stiče 1940. godine na univerzitetu u Čikagu, ustanovi koju je 1890. godine osnovao njegov otac Džon D. Rokefeler.

Godine 1940. godine radi u gradskoj upravi Njujorka, uz slavnog gradonačelnika Fjorela La Gardiju: službeno je radio kao pripravnik, ali mu je dodeljen kabinet koji je inače koristio zamenik gradonačelnika.

Tokom II svetskog rata služio je u vojnoj obaveštajnoj službi, na poslovima vezanima za ekonomsku špijunažu; kraj rata je dočekao sa činom kapetana.

Od 1946. do 1981. godine bio je glavni izvršni direktor u “Chase Manhattan Bank” (danas JP Morgan and Chase Bank), vodećoj svetskoj banci i uporištu dinastije Rokefeler iz vremena Standard Oil-a.

Dejvid Rokefeler je 1954. godine pokrenuo Bilderberg grupu, a 1973. godine osnovao je Trilateralnu komisiju. Uticaj tih udruženja na svetska kretanja je velik, ali ne do kraja prepoznatljiv.

Među mnogim filantropskim aktivnostima Dejvida Rokefelera je i “David Rockefeller Center for Latin American Studies”, koji deluje u okrilju univerziteta Harvard (s kancelarijama u Latinskoj Americi). Ovaj Centar osnovan 1994. godine nastoji da osigura multidisciplinarni uvid u stvarne društvene i ekonomske procese u Latinskoj Americi, i poveže naučnike i studente iz SAD s onima u Latinskoj Americi.

KOMENTARIŠI