Određen datum do kada se moraju registrovati trotineti

Određen datum do kada se moraju registrovati trotineti

Foto: Unsplash / Okai Vehicles

Vlasnici električnih trotineta imaju vremena od 5. aprila do 15. juna da izvrše registraciju, nakon čega počinje kontrola, izjavio je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Stupio je na snagu pravilnik za registraciju lakih električnih vozila – trotineta. Pravilnik reguliše način izdavanja, vođenje evidencije, izgled i način postavljanja nalepnica.

Laka električna vozila, odnosno električni trotineti, od 5. aprila će moći da se registruju, dok će 15. juna samo laka električna vozila sa važećom registracijom moći da učestvuju u saobraćaju, izjavio je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Vlasnici takvih vozila će od 5. aprila moći da od institucija zatraže nalepnicu koja će pokazivati karakteristike vozila, a nakon 15. juna u saobraćaju mogu učestvovati samo vozila sa nalepnicom, rekao je Koković.

“Veoma je važno naglasiti da pod lakim električnim vozilom podrazumevamo isključivo trotinet”, istakao je Koković.

Da bi se dobila nalepnica, kaže, potrebna je tehnička dokumentacija iz koje se može utvrditi marka samog trotineta, najveća nominalna snaga elektromotora koji ga pokreće, zatim brzina koja ne sme biti veća od 25 kilometara na čas, kao i masa praznog vozila.

Agencija za bezbednost saobraćaja će objaviti na sajtu na kojim će mestima moći da se obavi registracija, dodaje Koković.

KOMENTARIŠI