Održan “Maraton 1/4 Ramska tvrđava 2019“

Održan “Maraton 1/4 Ramska tvrđava 2019“

Sa startom kod obnovljene srednjovekovne tvrđave u selu Ram kod Velikog Gradišta u subotu, 28. septembra, uspešno je održan prvi “Maraton 1/4 Ramska tvrđava 2019“ trasom pored Dunava.

Trku je otvorio zamenik predsednika opštine, Slađan Marković: “Želim da zahvalim svima koji su dali ensebičan doprinos da ovu trku izguramo. Gradšte je grad sporta i gradu turizma, to svi znaju.“, rekao je, podsetivši i da je prethodno večeri proslavljena pobeda srpskih odbojkaša, uz selektora Bobu Kovača, Gradištanca koji je doveo našu odbojkašku reprezentaciju do još jednog finala, a Teodosić otvorio košarkaški kamp na Srebrnom jezeru.

“Ova tvrđava je definitivno postala brend, ne samo naše opštine, ne samo ovog malog sela, nego i šire, regiona, i svih sedam tvrđava na Dunavu koje postaju zajednički turistički proizvod Srbije i Dunava kao velikog turističkog potencijala.“, istakao je Marković, uz želju da pored postojećeg “Polumaratona Srebrno jezero“, ova trka traje te da je njen cilj bio da najavi otvaranje Ramske tvrđave.

“Ramska tvrđava će zvanično biti otvorena za sedam-osam dana, prilikom posete turskog predsednika Erdogana“, najavio je zamenik predsednika. “Ne postoji bolji datum da vi danas istrčite ovu trku i budete Filipides koji će preneti vest da je tvrđava završena, da posetioci iz vaših krajeva iz kojih ste došli mogu da dođu i posete Veliko Gradište, Srebrno jezero i Ram.“.

Pobednici trke u ženskoj kategoriji su Kristina Jovičić na trećem, Suzana Šuster Radojević na drugom i Aleksandra Radojčić na prvom mestu. U muškoj kategoriji treće mesto osvojio je Zoran Stojanović, drugo Miljan Glišić dok je 1/4 maraton prvi istrčao Aleksandar Jovanović. Medalje su takmičarima dodelili zamenik predsednika, Slađan Marković, i direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište, Dajana Stojanović.

Na otvaranju se Organizacionom odboru trke zahvalio predstavnik Maraton Tima, Goran Nestorović, uz napomenu učesnicima da je deo trase iz bezbednosno-tehničkih razloga izmenjen.

Direktor Javne ustanove sportski centar, Saša Branković, izjavio je da ta ustanova, u okviru razvoja sporta, ima planirane pozicije za ulaganja u infrastrukturu i projekte izgradnje. “Pored toga, opredelili smo se i za drugu vrstu delatnosti – organizaciju manifestacija.“ On je zahvalio ostalim organizatorima na podršci, napomenuvši da je učestvovalo oko 100 takmičara za koje su duž staze postavljene okrepne stanice, a takmičarima su podeljeni startni pakete sa majcom trke, startni brojem, osveženjem i sendvičem dok su svi učesnici na cilju dobili finišersku medalju.

I generalni sekretar Sportskog saveza opštine, Dušan Banović, dodao je da Spotrski savez učestvuje kao tehnički koordinator, da sve iskontroliše, organizuje i nadgleda kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Učesnike trke je sa bogatom istorijom Rama i Ramske tvrđave upoznao profesor istorije, Nenad Mihajlović, uz poziv da ih obavezno obiđu.

Trka, na stazi dužine od 10 km, zamišljena je kao kombinacija sportskog i turističkog potencijala, bez takmičarskih propozicija, uz dovoljno mogućnosti da se uživa u samoj trci, ali i predelima kroz koje se prolazi tokom trke.

Otganizatori maratona su Javna ustanova sportski centar Veliko Gradište, Sportski savez opštine Veliko Gradište, MZ Ram i MZ Rečica uz pokroviteljstvo opštine Veliko Gradište dok je za logistiku bio zadužen Maraton Tim Požarevac.

KOMENTARIŠI