Održana Sednica Predsedništva SKGO

Održana Sednica Predsedništva SKGO

Na ovom zasedanju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je član predsedništva SKGO

U radu sednice Predsedništva SKGO učestvovali su ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u okviru predstavljanja Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i ministarka Slavica Đukić-Dejanović koja je predstavila strategiju populacione politike u Republici Srbiji. Na ovom zasedanju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je član predsedništva SKGO.

Na dnevnom red su bile i sledeće tačke:

• Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi
• Strategija populacione politike u Republici Srbiji

• Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je da će promene najviše da se odnose na nadležnosti lokalnih samouprava, jasnije definisanje rada mesne zajednice i na međuopštinsku saradnju. „Želja nam je da uskladimo Zakon sa novim iskustvima i novonastalom situacijom, jer samo tako možemo da napravimo ono što je realna potreba svih lokalnih samouprava i naših građana“.

• Prema rečima Ministra, očekuje se da zakon bude u Skupštini Republike Srbije pre letnje pauze, a da lokalnim samoupravama ostaje rok od 9 meseci za usklađivanje sa svojim Statutima.

• Ministar za demografiju i populacionu politiku dr Slavica Đukić Dejanović predstavila je Strategiju populacione politike u Srbiji i istakla da je ove godine skoro pet puta više novca za te namene, uz podsticanje žena na rađanje trećeg i četvrtog deteta.

• “Za razliku od 2017. kada je za mere populacione politike bilo izdvojeno 130 miliona dinara, sada taj broj iznosi 566 miliona dinara”, kazala je ministarka Đukić Dejanović. Prema statističkim podacima, danas u Srbiji 52% žena ima jedno dete, 40% dvoje dece i 8% troje i više dece.

• Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić upoznao je članove predsedništva sa radom u prethodnom periodu, kao i sa planovima za obeležavanje 65 godina postojanja ove institucije.

KOMENTARIŠI